Írán je ochoten diskutovat o jaderném programu, ale ne o svém

Teherán - Írán je připraven jednat se světovými mocnostmi o řešení globálních problémů a všeobecně o jaderných záležitostech, ale nehodlá diskutovat o svém nezadatelném právu na jaderný program. Prohlásil to íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Současně ale vyloučil, že by zastavil jaderný program a jakkoliv slevil z toho, co nazval „nezadatelnými právy“ Íránu. Pokud Írán přestane uran obohacovat, nabízejí mu Spojené státy šestistranné rozhovory o obchodních výhodách. Nabídka ale platí jen do konce měsíce, jinak Teheránu hrozí mezinárodní sankce.

Ahmadínežád na tiskové konferenci v Teheránu řekl, že pro něj je „jaderná záležitost uzavřena“ a že Írán nehodlá diskutovat o svých nezadatelných právech na jaderný program. Bude v něm nadále pokračovat v rámci globálních regulací a ve spolupráci s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE), poznamenal prezident. Írán chce využívat jadernou energii pro mírové účely a předejít vývoji jaderných zbraní hromadného ničení, řekl dále Ahmadínežád.

MAAE vyzvala Írán k širší spolupráci

Západní země podezřívají Teherán, že za deklarovaným mírovým jaderným programem skrývá vývoj jaderných zbraní. MAAE se dnes dostala do slepé uličky při jednáních o íránském jaderném programu. Podle generálního ředitele agentury Muhammada Baradeje Írán nezastavil obohacování uranu a nevyjasnil ani další otázky kolem svých jaderných aktivit. Baradej Írán vyzval, aby znovu začal široce spolupracovat s MAAE a dokázal tak, že jeho jaderný program nemá vojenský rozměr.

Šéf atomové agentury zároveň odmítl obvinění, že utajuje důkazy proti Íránu. Podle něho jsou tato obvinění motivována politicky a nemají naprosto žádné opodstatnění. S obviněními, že Baradej nepostupuje dostatečně přísně proti Íránu a nepřednesl všechna fakta o jeho jaderném programu, přišly Francie a Izrael.