Němečtí „váleční zrádci“ byli po 64 letech rehabilitováni

Berlín - Německý Spolkový sněm dnes rehabilitoval takzvané válečné zrádce z doby druhé světové války. Velkou většinou souhlasil s paušálním zrušením rozsudků, které nad nimi v době nacismu vynesli vojenští soudci. Podle historiků byly tehdy udělené tresty smrti svévolné.

K obvinění z válečné zrady stačilo obchodování na černém trhu, jiné politické smýšlení či podpora válečných zajatců a Židů. Člověk byl pak kvůli údajným „nepřímým vojenským následkům“ odsouzen jako válečný zrádce k smrti. Trest smrti dostalo mnoho vojáků, podle historiků nacističtí vojenští soudci protiprávní nařčení z válečné zrady využívali i u civilistů.

Diskuse o případném rehabilitování takzvaných válečných zrádců wehrmachtu trvala v Německu několik desetiletí. S návrhem nyní - 64 let po skončení druhé světové války - přišla levice a rok bojovala s odporem vládních křesťanských a sociálních demokratů. Jejich názor prý pomohly změnit až výsledky bádání historiků.

Ministryně spravedlnosti Brigitte Zypriesová řekla, že díky dnešnímu rozhodnutí spolkového sněmu znovu získá „čest a důstojnost dlouho opomíjená skupina obětí nacistické justice“. „Je to důležité znamení také pro pozůstalé,“ dodala ministryně. I když ne všichni z „válečných zrádců“ podle ní patřili k odpůrcům režimu a ne všichni proti němu bojovali, jsou přesto „oběťmi zločinné justice“.