Írán je dle amerického zástupce v MAAE blíž získání atomové bomby

Vídeň – Írán by mohl brzy vyrobit jadernou bombu, má totiž dostatečné zásoby obohaceného uranu. Ve vídeňském sídle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) to dnes sdělil americký zástupce Glyn Davies. Írán je přístupný jednáním jen o nadnárodních otázkách, o svém jaderném programu nechce diskutovat. Jádro prý využívá jen k mírovým účelům.

„Jestliže se Írán rozhodne obohatit své dosavadní zásoby obohaceného uranu na vyšší stupeň, bude mít velmi brzo k dispozici dost obohaceného uranu k výrobě jedné atomové bomby. Možná už potřebné množství uranu obohaceného na nižší stupeň má,“ řekl Davies.

Íránci mají dnes předat zástupcům šesti zemí, které dlouhodobě jednají o íránském jaderném programu, návrhy týkající se celosvětových jaderných výzev. O svém programu už ale rokovat nehodlají, protože to považují za uzavřenou věc.

MAAE navzdory několikaletým inspekcím není schopna vyvrátit podezření, že Íránci neusilují výlučně o mírové využití jádra, jak říkají, ale o nukleární zbraň. USA letos přizvaly Írán k dosud šestistranným jednáním, ale Teherán chce jednat jen o nadnárodních otázkách. Nechce se vzdát technologie obohacování uranu, která je jádrem sporu, a na niž má údajně jako signatář smlouvy o nešíření jaderných zbraní nezpochybnitelné právo.

Íránský jaderný program
Zdroj: ČT24