Íránská vláda zakročí proti bojům opozice, tvrdí Chameneí

Teherán – Během dnešní sváteční modlitby duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí prohlásil, že íránská vláda zasáhne proti všem, kdo proti ní bude bojovat. Zároveň uvedl, že Írán bude rozhodně bránit své právo na jaderný program. Teherán již oznámil, že nebude se světovými mocnostmi o svém jaderném programu jednat, nýbrž je ochoten diskutovat pouze o obecných problémem týkajících se jaderného odzbrojení.

„Akce proti systému a jeho ohrožování mečem vyvolají tvrdou odpověď. Postaví-li se někdo proti podstatě řádu a ohrozí bezpečnost lidí, je vláda nucena zakročit,“ vyjádřil se v modlitbě íránský duchovní vůdce k nedávným nepokojům, jež vypukly po znovuzvolení prezidenta Ahmadínežáda. Jeho odpůrci napadli výsledky voleb. Organizovali pouliční protesty, které vláda násilně potlačila. Podle opozice zemřelo přes 70 lidí. 

Chameneí se dotkl i dalšího velmi sledovaného tématu – a to íránského jaderného programu. Duchovní vůdce vyslovil názor, že Írán rozhodně dál musí bránit své právo na jadernou technologii. 

Írán tento týden sice předal návrhy k řešení globálních bezpečnostních otázek, avšak nereagoval na pozvání zúčastnit se rozhovorů o svém jaderném programu. Přizvaly ho USA, jenomže Teherán považuje všechny problémy týkající se vlastních provozů za již vyřešené.