Volby v Afghánistánu - v desetině okrsků se musejí přepočítat hlasy

Kábul – Podle nezávislé komise, která v Afghánistánu řeší stížnosti na neregulérnost prezidentských voleb, se budou muset ve zhruba desetině volebních okrsků přepočítat hlasy. Komise totiž obdržela stovky stížností na různé nesrovnalosti. Nyní po sečtení lístků z 95 procent hlasovacích místností vede v prezidentských volbách dosavadní prezident Hamíd Karzáí se ziskem 54,3 procenta hlasů následovaný někdejším ministrem zahraničí Abdulláhem Abdulláhem s 28,1 procenta hlasů.

Grant Kippen z Komise pro vyšetření volebních stížností (ECC), která pracuje pod záštitou OSN, uvedl, že prověřit a přepočítat bude zapotřebí výsledky z více než 2500 volebních místností z celkového počtu asi 26 300 hlasovacích míst v Afghánistánu. 

Již minulý týden nařídila ECC afghánské volební komisi kontrolu výsledků z hlasovacích místností, kde byly odhaleny „jasné a přesvědčivé důkazy o podvodech“. Jde kupříkladu o místa, odkud byla hlášena stoprocentní volební účast nebo kde některý z kandidátů získal více než 95procentní podporu voličů. Vyšetřování může podle ECC trvat ještě několik týdnů.