EU se začíná poněkud ztrácet v české politice

Brusel – Nepřehledné situace v české politice si všímají i v zahraničí. Šéf švédské diplomacie Carl Bildt, jehož země tento půlrok předsedá Evropské unii, se dnes vyjádřil, že vývoj na české politické scéně je v poslední době tak rychlý, že se pro partnery v unii stává poněkud nepřehledným. Český ministr zahraničí Jan Kohout připustil, že vysvětlovat českou situaci je v EU někdy pro české diplomaty poměrně složité.

„Vždycky od našich českých přátel potřebujeme nějaké vysvětlivky k rychle se měnící české politické scéně,“ řekl po dnešním zasedání ministrů zahraničí zemí EU švédský ministr.

„Já bych se omezil pouze na konstatování, že některé věci se velmi obtížně komunikují našim zahraničním partnerům,“ řekl šéf české diplomacie v reakci na dotaz, jaký ČR vysílá signál partnerům v EU, když vymění vládu během předsednictví EU, mění data voleb a nemá dokončenou ratifikaci Lisabonské smlouvy o reformě unijních institucí. Bildt nicméně věří, že ratifikace Lisabonské smlouvy v ČR nebude ohrožena.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Dál však Kohout odmítl situaci v Česku komentovat. Čeká prý na výsledky dalších jednání a na to, jaké se podaří najít řešení vzniklé situace. Předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg směrem k zahraničí uvedl, že jsme se zesměšnili před celým světem.