Mitchell přichází za Netanjahuem s výzvou – už žádné další osady

Jeruzalém - Přestaňte stavět na Západním břehu Jordánu, vyzývá Amerika Izrael. Právě židovská výstavba na Západním břehu bude tématem setkání amerického vyslance pro Blízký východ George Mitchella s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Zastavení izraelských staveb je klíčové pro obnovení blízkovýchodního mírového procesu. Izraelsko-palestinské rozhovory se přerušily předtím, než se v březnu Netanjahuova vláda ujala moci.

Kvůli izraelské neochotě zastavit výstavbu na Západním břehu Jordánu prodloužil americký vyslanec pro Blízký východ svou návštěvu Izraele, a bude proto znovu jednat s premiérem Netanjahuem. Ten ale na zastavení výstavby na Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě nechce přistoupit. „Faktem zůstává, že 2 400 bytů je ve výstavbě a ta bude pokračovat. Schválili jsme dalších 500, protože jsme už dlouho žádnou stavbu nepovolili. Jde také o několik veřejných budov. Výstavba se možná zpomaluje, ale rozhodně nejde o zmrazení,“ obhajuje izraelské stanovisko izraelský premiér.

Netanjahu zřejmě doufá, že se Američané spokojí s nabídkou zpomalení výstavby. Úplné zmrazení by totiž mohlo ohrozit jeho koalici. Zastánci udržení osad v ní mají silné slovo.

Mitchell se setká s Netanjahuem (zdroj: ČT24)

Americký vyslanec George Mitchell se zatím snaží s umírněnými arabskými státy vyjednat vstřícné kroky – například otevřít izraelským letadlům vzdušný prostor nebo povolit Izraeli obchodní zastoupení. Palestinci ale trvají na tom, že dokud Izrael nepřestane stavět, k jednacímu stolu se nevrátí.

Izraelské osady
Zdroj: ČT24