Oktoberfest - Mnichov bude žít pivem

Mnichov – V bavorském Mnichově dnes začínají tradiční pivní slavnosti Oktoberferst. Tato akce se v Německu koná již skoro dvě stě let, letošní ročník končí 4. října. První sud dnes v pravé poledne narazí mnichovský starosta Christian Ude a první litrový tuplák poputuje bavorskému premiérovi Horstu Seehoferovi. Očekává se návštěvnost kolem šesti milionů lidí, ve 14 montovaných stanech se budou snažit překonat dva roky starý rekord v počtu vypitých piv, který činí 6,9 milionů litrů.

Oktoberfest bude zahájen tradičním pochodem folklórních skupin centrem Mnichova. Této přehlídky by se letos mělo zúčastnit více než 8 000 lidí z celé Evropy v krojích. Loni na Oktoberfest přijelo 6 milionů návštěvníků, k dispozici jim bylo 60 milionů litrů piva.

Pivo - to je oč tu běží

Začíná Oktoberfest (zdroj: ČT24)

Akce se účastní prakticky všechny německé pivovary, většina je však přímo z Bavorska. Během dvou týdnů se na Oktoberfestu vypije celá třetina bavorské produkce.

Oktoberfest je především firemní záležitostí, německé společnosti si dopředu objednávají stany, najít volné místo pro náhodného návštěvníka proto může být velmi náročné. Především o víkendu je 100 000 míst k sezení beznadějně obsazených. To platí i o bavorských hotelech, které nejsou úplně levné a během akce prakticky všechny přeplněné k prasknutí. Pivo se přitom čepuje pouze ve stanech, v uličkách si člověk může koupit pouze lahvové. Točené pivo se točí pouze do tupláků, přitom cena jednoho je letos 8,10 až 8,60 euro (od 200 do 220 korun). K jídlu se podávají kuřata a klobásy
.

Starosta Ude drží rekord v narážení sudu

V sobotu před polednem do areálu Tereziánské louky zamíří obří průvod bavorských hostinských a sládků. Naražení prvního sudu se ve 12:00 chopí mnichovský starosta, jímž je už od roku 1993 sociální demokrat Christian Ude. Mnichované přitom vždy počítají, po kolika ranách pěnivý mok ze sudu vytryskne. Loni a v roce 2005 Udemu stačily dvě rázné trefy. „Pokud člověk narážel tak často jako já, je už vytrénovaný,“ poznamenal ve čtvrtek jedenašedesátiletý politik.

Historie Oktoberfestu sahá do roku 1810, kdy si bavorský princ Ludvík vzal princeznu Terezu Saskou-Hildburghausenskou. Po několika letech se kvůli teplejšímu večernímu počasí přesunulo zahájení festivalu na září, ale název Oktoberfest už zůstal. Ač se první slavnost konala před 199 lety, příští rok nebude 200. jubileum. Některé Oktoberfesty se totiž nekonaly kvůli choleře a válkám. V roce 2001 po útocích na World Trade Center se nenarážel slavnostním způsobem první sud.

Návštěvnický rekord zaznamenal Oktoberfest v roce 1985, kdy se slavností zúčastnilo 7,1 milionu lidí. Rekordní množství 6,9 milionu litrů „tekutého chleba“ vypilo 6,2 milionu návštěvníků v roce 2007.