Ukrajinský server: Český velvyslanec šéfoval machinacím s vízy

Kyjev - Český velvyslanec na Ukrajině Jaroslav Bašta šéfoval nelegální operaci související s vydáváním českých víz na Ukrajině. Napsal to ukrajinský zpravodajský server Korrespondent, který se odvolává na policejní vyšetřovatele pracující prý pro české ministerstvo zahraničí.

Bašta údajně dohlížel na akci, která trvala osm měsíců, od loňského června do letošního ledna. Během ní pracovníci českého konzulátu ve Lvově informovali ukrajinské žadatele o česká víza, že se nemohou obracet přímo na konzulát, ale musejí se telefonicky registrovat prostřednictvím call centra soukromé firmy. Registrace byla zpoplatněna částkou 20 amerických dolarů (asi 340 korun) a peníze šly na účet firmy. Podle serveru tuto sumu zaplatilo více než 30 000 žadatelů o víza.

Ukrajinský list Segodnia v této souvislosti uvádí, že jistému vysokému českému diplomatovi pracujícímu na Ukrajině hrozí obvinění, že v nelegální operaci s vydáváním českých víz ve Lvově získal více než půl milionu dolarů. Nezmiňuje se však, o koho konkrétně jde. Uvádí také, že majitel české firmy provozující call centrum a inkasující peníze je údajně blízký přítel velvyslance Bašty.

České orgány činné v trestním řízení se kauzou začaly zabývat poté, co si ve Lvově přes 150 žadatelů o česká víza stěžovalo ukrajinské policii. Ta potom informovala české kolegy.

Ukrajina se také sama chystá prověřit zprávy o nelegálních akcích českých diplomatů na Ukrajině souvisejících s vydáváním českých víz. Potvrdil to ve středu šéf odboru pro zahraniční spolupráci sekretariátu ukrajinského prezidenta Mykola Točyckyj. „Vzhledem k tomu, že tyto zprávy jsou znepokojivé, rozhodně je prověříme,“ řekl podle ukrajinského listu Kyivpost.

Žádost o vízum
Zdroj: ČT24