Americká policie pozatýkala podezřelé z plánování pumových útoků

Washington - Policie ve Spojených státech pozatýkala několik podezřelých z plánování teroristických útoků v různých částech země. Jeden z nich se měl uskutečnit ve státu Illinois, jiný byl naplánován v Dallasu. Agentury o případech informují odděleně s tím, že spolu pravděpodobně nesouvisely.

Michael Finton byl zatčen ve Springfieldu v Illinois. Ve městě se údajně chystal nastražit automobil s výbušninami před federální budovu. Byl obviněn z pokusu o vraždu federálních zaměstnanců a snahy použít zbraň hromadného ničení. V případě, že ho soud z těchto zločinů shledá vinným, hrozí mu doživotní vězení. Podle obžaloby je Finton sympatizantem hnutí Taliban a během svého dřívějšího pobytu ve vězení konvertoval k islámu.

Další případ se týká devatenáctiletého Jordánce, jenž údajně připravoval pumový útok na výškovou budovu v centru Dallasu. Zatčen byl ve čtvrtek poté, co na místě plánovaného útoku uložil do auta nečinnou bombu.

Další útoky byly plánovány v New Yorku a ve Virginii  

V New Yorku byl pak podle agentů Federálního vyšetřovacího úřadu (FBI) obviněn Američan Batim Kaziu, jenž se údajně snažil získat zbraně a podstoupit cvičení, aby mohl bojovat proti americkým vojákům v Iráku a Afghánistánu. Odcestoval kvůli tomu do Káhiry, kde sháněl zbraně, a později do Kosova, kde byl zatčen.

Další dva muži ze Severní Karolíny Daniel Patrick Boyd a Hysen Sherifi byli obviněni z plánování útoku na vojenskou základnu ve Virginii. Vyšetřovatelé u nich objevili mapu armádního komplexu vybraného pro útok. Oba muži kvůli svému plánu podstoupili rozsáhlé cvičení. V souvislosti s případem je obviněno dalších šest lidí.

Patrně největší pozornost si v posledních dnech vyžádalo zatčení Najibullaha Zaziho, jenž byl obviněn z přípravy pumových útoků na blíže nespecifikovaný cíl na americkém území. V Zaziho počítači našli vyšetřovatelé plán na výrobu bomby a objevili jeho otisky prstů na předmětech, které mohly být použity k výrobě výbušnin.