Odejděte z Afghánistánu, vyzývá bin Ládin Evropany

Dubaj - Vůdce teroristické sítě al-Káida Usáma bin Ládin dnes vyzval v nové nahrávce Evropany, aby stáhli své vojáky z Afghánistánu. Poselství zveřejněné na internetu je opatřeno anglickými a německými titulky. Agentury připomínají, že právě v Německu se v neděli konají parlamentní volby. „Nežádáme nic nesprávného. Jen abyste ukončili nespravedlnost a stáhli své vojáky z Afhánistánu,“ říká bin Ládin na nahrávce, jejíž autenticitu zatím není možné ověřit.

Evropané by měli vystoupit z koalice se Spojenými státy, prohlásil bin Ládin a varoval, že se podílejí na vině za nálety NATO v Afghánistánu, při nichž umírají civilisté. „Rozumný člověk nemrhá penězi a svými syny kvůli bandě zločinců ve Washingtonu. Je to hanebná volba, zapojit se do aliance, jejíž nejvyšší velitel se nestará o prolévání krve lidských bytostí a záměrně bombarduje vesničany,“ dodal bin Ládin na zvukové nahrávce, kterou doplňuje jeho statický snímek.

Zatím poslední bin Ládinovo poselství bylo zveřejněno 14. září a vůdce al-Káidy se v něm obracel k Američanům. V záznamu umístěném na internet jen několik dní po osmém výročí teroristických útoků na newyorské mrakodrapy Američanům vyhrožoval za vztahy jejich vlády s Izraelem. Zároveň označil prezidenta Baracka Obamu za neschopného ukončit konflikt v Afghánistánu.

Další nahrávka oslovuje německé muslimy

Na internetu se dnes také objevila videonahrávka, na níž údajný terorista z al-Káidy abú Talhá verbuje německy mluvící muslimy do řad bojovníků džihádu - svaté války. Abú Talhá už před týdnem na islamistickém webu Němcům pohrozil teroristickými útoky, pokud nezvolí ve víkendových volbách strany, které by stáhly vojáky z Afghánistánu. V Německu se zpřísnila bezpečnostní opatření, na nádražích jsou ozbrojené hlídky.

Abú Talhá, Němec - tak si říká německý Maročan Bekkay Harrach z Bonnu. Na novém videu, které trvá 39 minut, už neoslovuje „nevěřící“, naopak se obrací výhradně na německé muslimy.