Írán si dohodne s MAAE termín návštěvy zařízení k obohacení uranu

Jeruzalém/Teherán – Zařízení na obohacování uranu nově přiznané Íránem je otevřené inspekcím OSN, prohlásil prezident Mahmúd Ahmadínežád. Uvedl, že závod neporušuje nařízení Organizace spojených národů. Šéf íránské agentury pro atomovou energii Alí Akbar Sálehí dnes informoval, že Írán dohodne s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) termín návštěvy jejích inspektorů. Šéf izraelské diplomacie Avigdor Lieberman dnes prohlásil, že nové zjištění o íránském jaderném programu vyžaduje jasnou odpověď velmocí na schůzce s Teheránem, která se uskuteční 1. října.

„Zpráva o existenci druhého zařízení na obohacování uranu v Íránu dokazuje bez nejmenších pochybností, že tato země chce vyrobit jaderné zbraně. Doufáme, že na to dostane 1. října jasnou odpověď,“ řekl Lieberman v izraelském státním rozhlase.

Írán a šest zemí takzvané skupiny 5+1, tedy pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN - USA, Británie, Francie, Čína a Rusko - a rovněž Německo, se sejdou 1. října v Ženevě.

Írán umožní návštěvu inspektorů MAAE v novém zařízení

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v pátek oznámila, že ji Írán informoval, že má rozestavěné druhé zařízení na obohacování uranu. Doposud Teherán k úpravě uranu oficiálně využíval pouze jaderné středisko v Natanzu, které MAAE jako agentura OSN monitoruje.

Šéf íránské agentury pro atomovou energii Alí Akbar Sálehí dnes informoval, že Írán dohodne s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) termín návštěvy jejích inspektorů v novém íránském zařízení pro obohacování uranu.

Pokud Írán nezmění do prosince politiku, přijdou sankce

Západ podezírá Írán ze snahy vyrobit jaderné zbraně. Proto obvinil Teherán z toho, že své druhé zařízení stavěl v tajnosti, a vyzval jej, aby změnil do prosince svou politiku. Pokud se tak nestane, pohrozil novými sankcemi.

Izrael dlouhodobě poukazuje na nebezpečí jaderných zbraní v Íránu a tento stát považuje za hlavní hrozbu pro svou existenci. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád několikrát pohrozil zničením židovského státu.