BAE Systems půjde zřejmě kvůli korupci před soud

Londýn - Britský protikorupční úřad (SFO) začíná připravovat žalobu na obří britský zbrojní koncern BAE Systems, který vyrábí vše od zařízení pro britskou armádu až po letadla a válečné lodě. Firma je podezřelá z korupce, údajně zaplatila miliony liber za získání kontraktů s několika zeměmi. Do včerejší půlnoci měla firma BAE možnost se s úřadem mimosoudně dohodnout, jednání ale krachla, a tak celý případ poputuje před soud.

Společnosti tak hrozí konfiskace v rozsahu pět set milionů a miliardy liber (28,5 miliardy korun). BAE Systems mohl do konce září přiznat svoji vinu a zaplatit vysokou pokutu, čímž by se společnost vyhnula soudnímu procesu. Jednání ale ve středu zkrachovala a protikorupční úřad nyní připravuje žalobu na společnost.

Podle spolupracovníka ČT ve Velké Británii Ivana Kytky nedošlo na dohodu hned ze dvou důvodů: „Vedení firmy mělo od firemních právníků instrukce nepřistoupit na dohodu, protože by zřejmě do budoucna poškodila akcionáře a vedení firmy by se vystavovalo samo potencionálním žalobám. Ten druhý důvod by mohl spočívat v tom, že by přiznání viny poškodilo obchodní zájmy společnosti především v USA, kde se ucházejí o zakázky ve výši až 8 miliard liber.“

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Protikorupční úřad prověřoval podezřelé kontrakty firmy BAE Systems v České republice, Tanzanii, Jihoafrické republice a Rumunsku. Do Tanzanie dodala společnost BAE techniku pro řízení letového provozu za 28 milionů liber, do JAR v roce 1999 letadla Hawk a Gripen za 1,5 miliardy liber a České republice pronajala gripeny za bezmála dvacet miliard korun.