Britští konzervativci: Chceme také referendum

Londýn - Irské referendum o Lisabonské smlouvě neznamená pro britské konzervativce konec ratifikačního procesu. Pokud by vyhráli volby, které se budou konat příští rok na jaře, nevzdávají se možnosti uspořádat referendum i ve Velké Británii. V rozhovoru pro britské Timesy to uvedl konzervativní stínový ministr zahraničí William Hague.

„Irsko není konec ratifikačního procesu. Je to jen důležitá část,“ řekl Hague. Britští konzervativci se před časem obrátili na Václava Klause v dopise, ve kterém jejich lídr David Cameron žádá českého prezidenta, aby ještě posečkal s ratifikací Lisabonské smlouvy, a to alespoň do britských voleb, které se mají konat na jaře. Pokud by v nich totiž toryové vyhráli, uspořádali by o Lisabonské smlouvě referendum. 

„Požádal jsem ministerstvo zahraničí, aby připravilo návrh referenda, abych ho měl k dispozici hned po volbách,“ řekl Hague s tím, že datum případného referenda by oznámil ještě v předvolební kampani. „Bylo by to v prvních měsících (po nástupu konzervativců k moci) a my bychom doporučili, aby smlouva byla odmítnuta.“ 

Není zatím jasné, zda jim Klaus vyhoví. Český prezident se sice již dříve vyjádřil, že dokument podepíše, až řeknou Irové ANO, teď ale musí s podpisem počkat na vyřízení další ústavní stížnosti skupiny senátorů. Ústavní soud uvedl, že stížnost projedná přednostně, termín jednání ale zatím není znám.