Británie bude mít poprvé televizní předvolební debaty

Londýn – Šéfové hlavních politických stran se v Británii poprvé střetnou v televizní debatě v americkém stylu. Debaty proběhnou před parlamentními volbami na jaře příštího roku. O víkendu k televizní bitvě otevřel cestu Gordon Brown, který s debatou jako první úřadující premiér souhlasil. Šéfové opozičních konzervativců a liberálních demokratů David Cameron a Nick Clegg již dříve debatu prosazovali.

Brown své rozhodnutí zdůvodnil tím, že to budou „první volby globální éry“. „Je tedy správné, aby spolu strany hovořily o tématech nejen v parlamentu, ale i v jiných prostředích, kde se k nim přidá veřejnost,“ uvedl labouristický premiér. Většina komentářů však cynicky tvrdí, že Brown, jehož strana za konzervativci stabilně zaostává, už nemá co ztratit. A televizní debata by mohla strhnout iniciativu na stranu labouristů.

Před volbami - které budou nejspíš v květnu - se hlavní kandidáti na premiéra v televizi ještě nestřetli, přestože Britové jsou známí schopností debatovat na veřejnosti. Ministerští předsedové televizní debaty odmítali nejen proto, že je považovali pro sebe za politicky příliš riskantní, ale i proto, že premiér a opoziční předáci se každý týden střetávají v parlamentu.

Clegg i Cameron jsou papírovými favority debat

Komentáře se shodují v tom, že debaty budou velkou výhodou pro Nicka Clegga, protože liberální demokraté se na takto sledovanou tribunu zatím nikdy nedostali. Televizní střet by měl pomoci i Cameronovi, který je obratným řečníkem. Především je ale favoritem voleb, takže nemusí riskovat a „hrát na remízu“.

Jako outsider by šel do debaty Gordon Brown, který v televizi vystupuje spíš neobratně a nejistě. Labouristé ale doufají, že na rozdíl od parlamentu bude moci jít do větších podrobností a ukázat, že důkladně ovládá ekonomická a další témata - na rozdíl od Camerona, který podle nich spoléhá jen na nablýskanou prezentaci.

Tři debaty se třemi lídry

Zatím ještě není jasný formát, který budou debaty mít. Hlavní britské televize BBC, ITV a BSkyB společně navrhly, že každá z nich uspořádá jednu debatu se všemi třemi lídry.

Konzervativci se nechali slyšet, že jsou pro debaty během krátké kampaně před volbami. Labouristé by ale chtěli, aby už na podzim debatovali jednotliví ministři se svými stínovými protějšky a na ně aby navázali šéfové stran. Tyto diskuse by podle nich byly na různých místech po celé zemi před publikem nerozhodnutých voličů.

Vydáno pod