V ČR by mohlo být velitelství pro nový protiraketový systém

Washington – V České republice by mohlo být umístěno velitelství pro řízení a kontrolu prvků nové verze protiraketové obrany. Uvedla to podle serveru deníku The Washington Post náměstkyně americké ministryně zahraničí Ellen Tauscherová ve středu na konferenci uspořádané organizací Atlantická rada. Zde zástupci americké administrativy představili nový plán na protiraketovou obranu v Evropě.

Česká diplomacie teprve povede debatu o možnosti zapojení do aliančního
systému protiraketové obrany. „Zatím jsme konkrétnější návrhy neobdrželi,“
řekl dnes mluvčí ministerstva zahraničí Milan Řepka.

Spojené státy po zrušení původního plánu vybudovat prvky protiraketového systému v Česku a Polsku zahájily rozhovory s oběma zeměmi o jejich zapojení do nové verze protiraketové obrany. Mezi českou a americkou diplomacií se na toto téma v minulých dnech uskutečnilo několik jednání. Do Prahy také kvůli této záležitosti přijede v říjnu viceprezident USA Joe Biden.

Reportáž J. Nettla a T. Vlacha (zdroj: ČT24)

Podle Tauscherové nebude nová verze protiraketového systému bilaterální záležitostí, nýbrž poslouží k zajištění bezpečnosti členských zemí Evropské unie a NATO, napsal The Washington Post. Spojené státy chtějí vytvořit v Evropě nový obranný systém, který by bral víc v úvahu stupeň íránské nebo jiné hrozby. Původně USA počítaly s tím, že v Česku vznikne radarová základna a v Polsku protiraketová sila. Systém měl být zaměřen na hrozbu raket dlouhého doletu, nová varianta by měla čelit střelám krátkého a středního doletu.

Tauscherová zároveň již minulý týden uvedla, stejně jako jiní američtí
představitelé v uplynulých týdnech, že USA mají zájem na spolupráci s
Českem ve vědě a výzkumu pro nový obranný systém. Mohly by se na něm
podílet například české zbrojovky. Podle informací z diplomatických kruhů
je změna amerických plánů svým způsobem výhodná, protože Američané mají
zájem na určité formě kompenzace.

Lepší americko-ruské vztahy na obzoru

Vedlejším produktem nových plánů americké administrativy je předpoklad lepších vztahů s Ruskem, které možný vznik raketové a radarové základny v Polsku a Česku neslo nelibě a často to hlasitě dávalo najevo. Američtí představitelé opakovaně řekli, že změna plánů nebyla součástí výměnného obchodu s Ruskem, jehož pomoc USA potřebují například při tlaku na Írán kvůli jeho jaderným ambicím. Tauscherová na druhou stranu ale minulý týden podotkla, že pokud se v důsledku rozhodnutí amerického prezidenta Baracka Obamy vztahy s Ruskem zlepšily, je to přínosné.

Spojené státy mají zájem i na tom, aby se Rusko do nového projektu protiraketové obrany zapojilo. Mluvil o tom ve středu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Rovněž Philip Crowley z amerického ministerstva zahraničí ve středu na setkání s novináři uvedl, že o obraně budou Rusové s Američany jednat během návštěvy americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové v Moskvě na konci tohoto týdne.