V palestinském pásmu Gazy umí vytvořit zebry z oslů

Gaza - Kuriózní zvířecí proměnu připravili svým návštěvníkům majitelé jedné palestinské zoologické zahrady v pásmu Gazy. V jiných oblastech světa se výběhy plní přírůstky ze zahraničí. Ale to není možné v pásmu Gazy, které je už přes dva roky izolované izraelským embargem. Když tedy vedení zoo chtělo návštěvníkům ukázat živé zebry, rozhodlo se použít těla oslic, barvu na vlasy a maskovací šablony. „Osly jsme pomalovali pruhy ze dvou důvodů. Zaprvé, aby si děti mohly představit, jak vypadá zebra, a měly pocit, že viděly nové zvíře. Zadruhé je velmi těžké a drahé dostat sem skutečnou zebru,“ říká syn majitele zoo Nidal Barghútí.

Majitelé zoo odhadují, že za skutečnou zebru by museli zaplatit 40 tisíc dolarů. Což je částka v izraelskou blokádou odříznuté Gaze stěží představitelná. Jediná cesta, jak na místo nové přírůstky dostat, navíc vede pašeráckými tunely pod egyptskou hranicí. „Naše zoo je malá, stejně jako další v Gaze. Všechno, co tady máme, prošlo tunely. Většina zvířat, která tu jsou,“ vysvětluje majitel zoo Mohamad Barghútí.

„Myslela jsem, že to je zebra. Pak jsem ale přišla blíže a poznala obyčejnou oslici. Dětem řeknu, že je to oslice,“ vypráví místní učitelka, která se do zoo vydala se skupinou svých žáků. Přestože zvířata s dlouhýma ušima a ospalým pohledem budou majitelé moci příště těžko vydávat za další živočišné druhy, svůj úkol pruhované oslice i tak plní skvěle. Především palestinští školáci jsou nadšení a atmosféra v zoo ukazuje, že život v pásmu Gazy má také civilní tvář.

Zvířecí proměnu připravili v palestinské zoo (zdroj: ČT24)
V Gaze dělají z oslů zebry
Zdroj: ČT24
Vydáno pod