Diskuse v EP - Pokud Klaus nepodepíše, měl by být odvolán

Vídeň/Berlín – Situace kolem ratifikace Lisabonské smlouvy v České republice dál zneklidňuje evropské politiky. Prezident Klaus stále otálí s podpisem unijního reformního dokumentu, německý europoslanec Jo Leinen proto dnes vyzval, že pokud Klaus Lisabonskou smlouvu nestvrdí, měl by být zahájen proces jeho odvolání.

„Pokud by odmítl podepsat po kladném rozhodnutí českého Ústavního soudu, měly by ostatní ústavní instituce proti němu zahájit proces impeachmentu,“ uvedl dnes socialistický europoslanec Leinen. 

Ten okomentoval také Klausovy připomínky, že by měl být ke smlouvě připojen dodatek o chartě lidských práv EU, aby nedošlo k prolomení takzvaných Benešových dekretů. Podle Leinena je to další krok Pražského hradu pro svévolné narušení procesu ratifikace Lisabonské smlouvy.

Europoslanec totiž tvrdí, že takové požadavky jsou zcela zbytečné, protože charta se týká pouze unijních zákonů a podobných aktů. Pokud jde o majetkové spory mezi členskými státy, není EU kompetentní. Kromě toho nemá charta retroaktivní účinek. 

Mezi těmi, kdo nynější postup českého prezidenta odmítají, je také rakouský lidovec Othmar Karas. „Právě na Česku je dobře vidět, kam to vede, když východiskem pro rozhodování o unijních záležitostech jsou osobní ješitnosti, osobní zájmy a taktiky,“ řekl na dnešní tiskové konferenci ve Vídni. „My všichni jsme společenství,“ zdůraznil s tím, že každý, kdo myslí jen na sebe, blokuje společenství a oslabuje jej.

Sarkozy v Bulharsku odmítl Klausův postoj 

Bulharský premiér Bojko Borisov dnes po jednání s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym v Paříži řekl, že odmítání českého prezidenta Václava Klause ratifikovat lisabonskou smlouvu nelze připustit ani tolerovat a že totéž si myslí Sarkozy.

„Nelze to připustit, nelze to tolerovat. Prezident Sarkozy je stejného názoru jako já,“ citovala agentura Borisovovu odpověď na otázku jednoho novináře.  

Podle francouzské prezidentské kanceláře Sarkozy v rozhovoru s Borisovem připomněl, že lisabonská smlouva o reformě Evropské unie má vstoupit v platnost do konce roku 2009 a že je důležitá pro jmenování nové Evropské komise. V případě, že by Češi ratifikaci pozdrželi, hrozí jim pak prý, že přijdou o eurokomisaře.