Afghánští policisté budou trénovat v Česku

Kábul – Doposud cvičili čeští odborníci afghánské policisty pouze na afghánské půdě. Teď se ale budou afghánští policisté cvičit i na českém území. V Kábulu to dnes oznámil český ministr obrany Martin Barták po setkání s afghánskými ministry obrany a vnitra. Pro bezpečnostní síly v Afghánistánu je výcvik policistů klíčový.

Afghánská vláda měla o výcvik svých policistů v Česku zájem už dlouho. Teď ho Češi přislíbili. Má se jednat nejdříve o skupinu 20 afghánských policistů. Doposud přitom Česko pomáhalo s výcvikem jen na afghánské půdě.

Afghánský ministr vnitra Mohammed Hanif Atmar si spolupráci pochvaluje: „Je úžasné, že je tady tahle nabídka. Ještě musíme dořešit technické věci.“ Ministr Barták dodává: „My budeme rádi, když to bude čím dřív, tím lépe. Protože pořád říkáme a shodujeme se s generálem McCrystalem, že tento a příští rok jsou zlomové.“

Vstup Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Výcvik afghánské policie vedou jednotky Spojených států, samostatné bezpečnostní jednotky jsou přitom základem toho, aby afghánská vláda mohla plně převzít od spojenců kontrolu nad zemí. Výcvik afghánských policistů je ale zatím pořádné fiasko.

Od roku 2002 už na něj vydaly Spojené státy v přepočtu 120 miliard korun. Za to byla přitom vytrénována jen čtvrtina policistů z celkových 98 tisíc. Do října přitom chtějí Američané v Afghánistánu vycvičit celkem 109 tisíc policistů.

Problémem ale je, že 90 % z nich neumí psát ani číst, 15 % podle odhadů bere hašiš a jen za poslední dva roky jich zahynuly dvě tisícovky, polovina z nich ale při nehodách a ne při povstaleckých útocích.