Zkušební start rakety Falcon 9 byl úspěšný

Mys Canaveral (USA) - Zkušební start rakety Falcon 9 americké firmy Space Exploration Technologies (SpaceX) z Floridy se dnes podle internetových stránek firmy zdařil. Šlo podle místních komentářů o významný test pro vývoj soukromé dopravy do vesmíru, na kterou sází americký prezident Barack Obama. Dnešní start byl součástí vývojového programu za 400 milionů dolarů (více než 8,5 miliardy korun). Cílem SpaceX je navrhnout a provozovat levné kosmické lodě pro vládní, ale i soukromé a vědecké instituce.

Obama v únoru rozhodl, že se zastaví nákladný projekt nových misí na Měsíc a budou se od příštího roku využívat soukromé rakety k letům k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Tyto lety dosud zajišťovaly raketoplány, které ale koncem roku končí. Doprava materiálu a posádek k ISS pak bude záviset na ruských raketách.

Soukromá společnost SpaceX internetového podnikatele a miliardáře Elona Muska dostala od úřadů zelenou k dnešnímu premiérovému startu rakety Falcon 9 z vojenské rampy na Mysu Canaveral.

Raketa vzlétla po několika planých odpočtech ve 20:35 SELČ. Let bylo možné sledovat v přímém přenosu na internetových stránkách společnosti SpaceX až do chvíle, kdy raketa vynesla na oběžnou dráhu kolem Země maketu modulu Dragon, ve kterém by se měly posílat k ISS zásoby, materiál i posádky. Na oběžné dráze má maketa modulu kroužit asi rok a poté shořet v atmosféře.

Vydáno pod