Opuštěné doly slouží drogové mafii jako hromadné hroby

Mexiko - V opuštěném dole u města Taxco ve středomexickém státě Guerrero nalezla tamní policie 55 těl. Důl jako masový hrob využívaly drogové kartely, které se tak zbavovaly nepohodlných protivníků. Podle vyšetřovatelů se těla do hrobu házela postupně v průběhu posledního půl roku. Jeho existence vyšla najevo na začátku května a jde o nejhorší podobný nález v Mexiku. Policie případ uzavřela a začala pátrat v okolí dalších starých šachet. Úřady zatím určily totožnost šesti obětí - jednou z nich je ředitel místní věznice. Identifikace těl potrvá nejméně tři týdny.

Do 200 metrů hluboké větrací šachty shazovali členové drogových skupin své zavražděné konkurenty, vymahatele práva a pořádku nebo nepohodlné svědky. Od května policisté jejich ostatky exhumovali. Některé z obětí měly svázané ruce i nohy, jiné pásku přes oči. Na úřady státu Guerrero se mezitím se žádostí o informace o nalezených tělech obrátilo asi 50 rodin, jejichž blízcí v uplynulých měsících zmizeli.

Potrestat viníky vraždy 55 lidí ze stříbrného dolu se policii velmi pravděpodobně nepodaří. Každý den se objevují na nových i starých místech další mrtví. Šest - čtyři muže a dvě ženy s probodnutými srdci - právě našli u proslulého karibského letoviska Cancún.

Mexická policie objevila hromadný hrob (zdroj: ČT24)

Mexiko je jednou z nejkrvavějších zemí na světě. Od roku 2006, kdy stát začal drogové kartely potírat, našlo násilnou smrt 23 tisíc lidí - navzdory tomu, že vláda prezidenta Felipeho Calderóna nasadila do boje proti kartelům přes 50 tisíc vojáků.

Opuštěná šachta, která sloužila jako hromadný hrob
Zdroj: ČT24