Nepřidávejte se k íránským nepřátelům, varoval Moskvu Ahmadínežád

Istanbul - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád varoval Rusko, aby se nepřidávalo na stranu nepřátel Íránu. Řekl to v reakci na oznámení Rady bezpečnosti OSN, že už má připravenou rezoluci o zpřísnění sankcí vůči Teheránu za jeho jaderný program. Už se jedná jen o dodatcích. Ty určují konkrétní osoby a instituce, na něž dopadne zmrazení majetku a cestovní zákazy. Rezoluce rozšiřuje zbrojní embargo a zpřísňuje inspekce lodí a finanční omezení. Rada by ji mohla přijmout už ve středu. Některé země jsou proti, ale žádná z nich nemá právo veta. Americký ministr obrany Robert Gates dnes v Londýně vyjádřil naději, že by to mohlo být „velmi brzy“.

Ahmadínežád dnes v Istanbulu prohlásil, že Írán už nebude jednat o svém jaderném programu, jestliže Rada bezpečnosti OSN proti němu schválí nové sankce. „Již jsem řekl, že se americká vláda a její spojenci mýlí, když si myslí, že mohou hrozit rezolucí a pak si s námi sednout k jednání. Taková věc se nestane,“ řekl Ahmadínežád na tiskové konferenci.

Íránský prezident je jedním z účastníků istanbulské konference o regionální bezpečnosti v Asii. Vyzval západní mocnosti, aby přijaly dohodu uzavřenou v květnu mezi Íránem, Tureckem a Brazílií o výměně íránského obohaceného uranu za jaderné palivo. Zdůraznil, že se taková příležitost již nebude opakovat.

Putin: Rezoluce nesmí být příliš přísná

Ruský premiér Vladimir Putin dnes v Istanbulu prohlásil, že dohody o návrhu rezoluce Rady bezpečnosti OSN je téměř dosaženo. Putin to řekl na společné tiskové konferenci se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem na okraj istanbulské konference o regionální bezpečnosti v Asii. „Náš názor je takový, že tato rozhodnutí nesmějí být příliš přísná a že nesmějí uvrhnout íránský lid do pozice, která by mohla vytvořit překážky na cestě k mírovému využití jaderné energie,“ uvedl Putin. Šéf ruské vlády rovněž řekl, že istanbulská konference je pro něho příležitostí, aby jednal s íránským prezidentem Ahmadínežádem ve snaze zmírnit znepokojení mezinárodního společenství.

Rezoluci, která zavádí nové sankce proti Íránu za jeho neprůhledný jaderný program, předložilo v polovině května členským státům Rady bezpečnosti pět stálých členů tohoto orgánu a Německo. Z 15 členů RB s novými sankcemi nesouhlasí Brazílie, Turecko a Libanon. Ze stálých členů projevovaly donedávna značnou zdrženlivost i Rusko a Čína.