Unie se dohodla na financování přeshraniční zdravotní péče

Lucemburk - Země Evropské unie se dnes dohodly na společných pravidlech pro přeshraniční zdravotní péči a její financování. Změny mají ulehčit život lidem, kteří by chtěli čerpat zdravotní péči v jiné zemi EU - třeba kvůli tomu, že doma musejí na zákrok čekat déle, nebo protože se tam přestěhovali na důchod. Směrnice, o níž jednali ministři zdravotnictví, neřeší případy, kdy jde o akutní problémy. Tento problém je už v EU vyřešen - všichni občané musí být v jiné zemi EU ošetřeni.

Nová pravidla, která musí ke vstupu v platnost ale ještě schválit i Evropský parlament, se tak týkají neakutních potíží, kdy člověk bude chtít jet do jiné země například na předem plánovanou operaci. Řeší, jak to budou pojišťovny proplácet. Na sjednocení a zpřehlednění norem se EU snažila dohodnout řadu měsíců.

Pojišťovna by podle dohodnutých pravidel musela na zákrok dát stejnou částku, jakou by daný zákrok stál v domovské zemi. Pokud to bude dražší, bude to muset doplatit. V Česku už to takto funguje, takže zde velká změna nenastane. Otázkou ale je, zda nezačne do Česka jezdit třeba víc cizinců z okolních zemí, což by mohlo mít na český systém dopad.

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková:

„Ve chvíli, kdy se enormně prodlouží čekací lhůty na některé výkony v České republice, tak pacienti mohou podle této směrnice čerpat péči v zahraničí. Samozřejmě pokud na národní úrovni neupravíme jejich pohyb za touto péčí předchozím souhlasem, ten by si museli vyžádat.“

Pravidla také podrobně a složitě upřesňují, jak například postupovat u důchodců, kteří se natrvalo přestěhují do jiné země. Toto se nicméně týká hlavně zemí, jako je třeba Španělsko, kam se v důchodu stěhuje hodně Němců či Britů, ale i dalších Evropanů.