Do Varšavy dorazila velká voda, na Slovensku a Maďarsku povodně odeznívají

Varšava - Do Varšavy znovu dorazila velká voda, hladina Visly ale nevystoupila tak vysoko, jak se očekávalo. Hasičům se v noci podařilo zpevnit protipovodňovou hráz v jižní části hlavního města, kde se v úterý večer objevily průsaky. Na Slovensku a v Maďarsku už povodně doznívají, vesměs se čeká, až voda ze zaplavených území odteče. Protržená hráz na Ondavě byla dnes zacelena. Povodňovou vlnu ze střední Evropy očekává Braniborsko a Bulharsko.

Okolo 300 hasičů i dobrovolníků nanosilo přes noc k prosakujícímu valu ve Varšavě 30 tisíc pytlů s pískem. Hladina Visly již začala klesat, ráno se držela kolem 749 centimetrů, úřady přitom původně varovaly, že by to mohlo být přes 780 centimetrů. Na tuto úroveň řeka vystoupila při první kulminaci ve druhé polovině května. Dále po proudu Visla znovu zaplavuje místa u vesnice Świniary, kde se při minulé povodni protrhla protipovodňová hráz. Dosud se ji podařilo opravit jen provizorně. Voda postupně přitéká na už dříve zatopená místa, ale pomaleji.

Polská vláda vypracovala návrh zákona o likvidaci následků povodní, který má pomoci lidem a firmám poškozeným záplavami. Vzniknou například pracovní místa při uklízení po povodních. Nastoupí na ně nezaměstnaní a rolníci, kterým voda zničila setbu na polích nebo kterým utonul dobytek. Pomoc v rámci tohoto zákona polskou státní kasu vyjde na 700 až 900 milionů zlotých (4,4 až 5,7 miliardy korun).

Povodňová situace v Polsku, na Slovensku a v Maďarsku (zdroj: ČT24)

Na Slovensku a v Maďarsku se situace zlepšuje

Na východním Slovensku vodohospodáři opravili kamením protrženou hráz na Ondavě, v následujících dnech ji dotěsní sypkým materiálem. Nejistotu vyvolávají sesuvy půdy. Nejhorší je situace v Kapušanech nedaleko Prešova a v obci Nižná Myšľa u Košic, kde je ohroženo více než dvacet domů. Také na Slovensku se dostávají ke slovu hygienici, především kvůli komárům. Ti se na územích po odtoku vody houfně množí, jejich výskyt se v nejbližších dnech zřejmě zmnohonásobí a hrozí se stát hotovou pohromou. I když mnoho závažných chorob v našich zeměpisných šířkách nepřenášejí, mohou na lidi roznášet průjmové nákazy a žloutenku typu A. Úřady zvažují příslušná opatření, letecké postřiky to asi nebudou, napsal deník Pravda.

Silné zavodnění terénu způsobuje nečekaně problémy v oblastech, kde k přímým záplavám nedošlo. Spodní vody nemají kam odtékat, jejich hladina v půdě stoupá a začíná zaplavovat sklepy rodinných domků, kde mají lidé zásoby potravin nebo i kotle ústředního vytápění. Mnoho domů bylo takto postiženo v Modrance poblíž Trnavy, ačkoli klasické záplavy se obci vyhnuly.

V Maďarsku záplavy doznívají, vesměs se čeká, až voda ze zaplavených území odteče. V severovýchodní části země zůstávají tři obce odříznuty od světa a přes 4000 evakuovaných se zatím nemůže vrátit domů. Na zaplaveném území po odtoku vody zůstávají četné zdechliny hospodářských a domácích zvířat, příslušná místa budou muset hygienici dezinfikovat. Řeka Tisa má na maďarském území kulminovat v Szolnoku sice až v pondělí nebo v úterý, neměla by však přitom způsobit větší škody. Dunaj u Moháče by měl kulminovat už ve čtvrtek nebo v pátek.