Putin: Rusko zmrazí dodávky raket S-300 do Íránu

Moskva - Ruský premiér Vladimir Putin dnes prohlásil, že se Moskva rozhodla v souvislosti se středečními protiíránskými sankcemi Rady bezpečnosti OSN zmrazit dodávku protiraketových systémů S-300 Íránu. Dosud v moskevských médiích a na ruské politické scéně vládly o osudu těchto systémů spory. Podle vlivných politiků v čele s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem se sankce ruských raket netýkají, jiné zdroje mají názor opačný.

Putin, který je dnes na návštěvě Francie, vysvětlil, že rozhodnutí připojit se k sankcím nebylo vůbec snadné. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy nad rozhodnutím Moskvy vyjádřil potěšení a zdůraznil, že za současné situace by dodávky raket do Íránu byly velmi těžko ospravedlnitelné. „Je to tím silnější politické rozhodnutí, že má pro Rusko velmi vysokou cenu,“ uvedl Putin. „Íránci budou velmi nespokojeni a uplatní penále stanovené smlouvou pro případ jejího nesplnění,“ dodal.

V Moskvě dosud ohledně dodávky raket panovaly spory

Ministr Lavrov dnes novinářům řekl, že Kreml připravuje přesný seznam ruských zbraní, jejichž vývoz do Íránu bude zakázán. Upozornil, že dopad rezolucí Rady bezpečnosti na chod ruského státu se realizuje prostřednictvím prezidentských výnosů.

Rakety měla Moskva dodat Teheránu podle platné rusko-íránské smlouvy. Proti dodávce se ale dnes překvapivě vyslovil například vlivný ruský poslanec a šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Konstantin Kosačov, který ještě ve čtvrtek vliv sankcí na ruskou zbrojní dodávku vyloučil. Proti dodávce dnes vystoupil i ředitel ruského Střediska pro strategické a technologické analýzy Ruslan Puchov. I kdyby se sankce raket S-300 přímo netýkaly, kontrakt s Íránem realizován podle něj být nemůže. Tvrzení ruských politiků o tom, že zbrojní kontakty Moskvy a Teheránu nejsou s rezolucí Rady bezpečnosti OSN nijak spojeny, je podle Puchova nutno hodnotit v rovině čistě politické, nikoli vojensko-ekonomické.

Protiraketový systém S-300
Zdroj: ČT24
Vydáno pod