Soul se ocitne v moři plamenů, pokud spustí tlampače, hrozí KLDR

Pchjongjang/Soul - Severní Korea dnes opět pohrozila útokem na jihokorejskou metropoli Soul, pokud Jihokorejci obnoví propagandistické vysílání z tlampačů na společné hranici. Stupňuje se tak napětí mezi oběma korejskými státy, jež se prudce zvýšilo po nedávném potopení jihokorejské válečné lodi, které údajně způsobila Severní Korea. Ta to ovšem popírá. Při incidentu zahynulo 46 osob.

KLDR varovala, že v případě zahájení vysílání „podnikne totální vojenský úder“ s cílem vyhodit do vzduchu jakékoli propagandistické zařízení podél hranice a její odvetou může být „nemilosrdný úder, … při kterém se Soul ocitne v moři plamenů“. Hrozbu obsahuje prohlášení generálního štábu severokorejské armády, o kterém dnes informovala oficiální severokorejská tisková agentura KCNA. Jihokorejci na výhrůžku bezprostředně nereagovali.

Jižní Korea uvažuje o obnovení propagandistického vysílání poté, co se v březnu potopila její válečná loď. Mezinárodní vyšetřovatelé povolaní Soulem dospěli k závěru, že tragédii, při které přišlo o život 46 osob, má na svědomí severokorejské torpédo. KLDR to popírá. Spojené státy incident označily za „nepřijatelnou provokaci ze strany Severní Koreje“, zatímco další ze stálých členů Rady bezpečnosti OSN - Rusko a Čína - dali najevo, že případ je třeba ještě posoudit.

Propagandistická kampaň, kterou proti sobě oba korejské státy po desetiletí vedly, byla ukončena v roce 2004 v rámci tehdejšího oteplení vzájemných vztahů. Po novém vyhrocení napětí však Jižní Korea minulý měsíc obnovila rozhlasové vysílání určené posluchačům na severu Korejského poloostrova a u společné hranice znovu připravila desítky tlampačů, které v minulosti mimo jiné vybízely severokorejské vojáky k dezerci.

Formálně vzato jsou oba korejské státy více než půl století ve válečném stavu. Jejich válka z let 1950 až 1953 skončila pouze příměřím, nikoli mírovou smlouvou.

Zbytky torpéda
Zdroj: ČT24