BP způsobila katastrofu, protože chtěla ušetřit. Tvrdí to výbor Kongresu

Washington - Dubnovou explozi ropné plošiny a následnou ropnou katastrofu v Mexickém zálivu způsobila podle všeho chybná rozhodnutí, která britská společnost BP učinila z úsporných pohnutek. Konstatoval to dnes předseda poslaneckého výboru pro energetiku a obchod amerického Kongresu Henry Waxman. Rozhodnutí podniknutá před katastrofou porušila směrnice tohoto průmyslového odvětví a byla učiněna i přes varování některých představitelů BP před možnými následky.

„BP podle všeho opakovaně zvolila riskantní postupy s cílem snížit náklady a ušetřit čas. Vynaložila přitom minimální úsilí, aby omezila zvýšené riziko,“ řekli bez dalšího upřesnění k dopisu, ve kterém upřesnili a zdůvodnili svůj postoj šéfovi BP Tonymu Haywardovi před jeho čtvrtečním vystoupením před výborem.

V příštích dnech se chystá podle agentury Reuters americký prezident Barack Obama mimo jiné přimět ropnou společnost, z jejíhož poškozeného vrtu ropa uniká, aby vytvořila zvláštní účet k výplatě odškodného. Peníze by měli čerpat lidé i podniky. Unikající ropa v Mexickém zálivu totiž ohrožuje životní prostředí i obživu místních obyvatel.