Běsnění drogových kartelů v Mexiku stálo život 50 lidí

Mexiko - Patnáct mexických policistů se v pondělí stalo obětí dvou útoků, jejichž pachateli byli velmi pravděpodobně členové gangů pašeráků drog. Dalších 28 mrtvých si vyžádaly střety mezi vězněnými členy dvou gangů v jedné věznici a se třemi oběťmi další srážky to z pondělka dělá jeden z nejkrvavějších dnů za celé tříapůlleté období zesíleného boje vlády proti drogovým kartelům.

Dějištěm útoků na policisty byly státy Michoacán a Chihuahua, které jsou nezákonným obchodem s drogami silně postiženy. V Michoacánu bylo při přepadu 12 policistů zabito a dalších 13 zraněno. Oběti na životech a ranění byli i na straně útočníků, ale jejich počet nebyl upřesněn - přepadové komando si je odvezlo.

Ve městě Chihuahua, metropoli stejnojmenného státu při hranicích s USA, zabili neznámí střelci tři policisty a dalšího zranili. Ve srážce s vojáky přišli navíc v Michoacánu o život tři neznámí útočníci. Ve stejný den bylo při srážkách mezi vězni v Mazatlánu zabito 28 lidí. Mazatlán je ve státě Sinaloa, rovněž proslulém působením pašeráků drog. Podle úřadů se ve vězení střetli příslušníci dvou známých drogových gangů.

Prezident Felipe Calderón:

„Kdybychom se nerozhodli se zločinci bojovat, situace by byla mnohem horší. Kdybychom zůstali se založenýma rukama, zůstali bychom v rukou organizovaného zločinu.“

Zločinecké organizace spojené s pašováním drog vedou nyní neúprosnou válku o kontrolu nad dodávkami do Spojených států, které jsou největším konzumentem kokainu na světě. Podle společné mexicko-americké zprávy z minulého týdne, citované agenturou AFP, do Mexika přichází touto cestou ročně 29 miliard dolarů (580 miliard korun).

Mexický prezident Felipe Calderón v prosinci 2006 vyhlásil proti pašerákům rozsáhlou ofenzivu, která ale podle kritiků vedla jen ke zvýšení násilí spojeného s drogami. To si od zmíněného data vyžádalo skoro 23 000 mrtvých.

Felipe Calderón
Zdroj: ČT24