Izrael odložil jednání o zmírnění blokády Gazy na čtvrtek

Jeruzalém – Izraelský bezpečnostní kabinet dnes v reakci na mezinárodní tlak jednal o možném zmírnění blokády pásma Gazy. Je to reakce na kritiku vyvolanou květnovým zásahem proti konvoji lodí s humanitární pomocí, který se pokusil do pásma proniknout. O život přišlo tehdy 9 aktivistů. Jednání kabinetu o možném výrazném rozšíření seznamu zboží povoleného k dovozu bylo podle agentury Reuters zatím bez jakýchkoliv rozhodnutí odloženo na čtvrtek. Kabinet ale schválil vnitroizraelské vyšetření zásahu proti lodím humanitární flotily nezávislou komisí, jejíž složení už schválil v pondělí.

Tiskové agentury uvedly, že ministři zvažují omezení zákazu dovozu zboží do Gazy na krátký seznam položek. Mezi nimi by měly kupříkladu zůstat cement a ocel, jež podle Izraele mohou extremisté využívat k podpoře infrastruktury, kterou potřebují ke svému boji proti židovskému státu. I tento materiál by ale měl být v jisté míře do pásma vpouštěn v koordinaci s OSN, aby se například daly znovu stavět školy.

V platnosti by měla zůstat i námořní blokáda zmíněné palestinské enklávy. Podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua je toto opatření nutné, „aby se Gaza nestala íránským přístavem“, přes nějž by proudily rakety, které ozbrojenci z pásma opakovaně pálí na sousední izraelské území.

Podle zahraničních politiků je politika Izraele v Gaze špatná

Mezinárodní tlak na Izrael ohledně zrušení, nebo alespoň zmírnění blokády pásma zesílil po útoku izraelské armády proti lodím aktivistů, kteří se pokusili 31. května blokádu prolomit ze Středozemního moře. Při incidentu přišlo o život devět aktivistů a několik dalších lidí, včetně izraelských vojáků, bylo zraněno.

O uvolnění blokády se v posledních dnech výrazně zasazoval vyslanec takzvaného blízkovýchodního kvartetu (USA, EU, OSN a Rusko), bývalý britský premiér Tony Blair, který v této záležitosti minulý týden jednal s izraelským premiérem Netanjahuem. V pondělí oznámil, že Izrael v podstatě souhlasí s tím, že během několika dní začne blokádu zmírňovat. „Politika v Gaze by měla být taková, aby izolovala extremisty, ale zároveň pomáhala lidem,“ řekl v úterý Blair.

Izraelská blokáda Gazy

  • Izrael k námořní i pozemní blokádě spolu s Egyptem přistoupil po vítězství Hamasu ve volbách v roce 2006
  • Seznam blokovaného zboží rozšířen poté, co Hamas po střetech s konkurenčním Fatahem Gazu kompletně ovládl
  • Do Gazy se od té doby smí dovážet jen cca 100 základních položek, většinou potravin
  • Cílem blokády je zabránit přílivu zbraní do pásma, přimět místní obyvatele ke vzpouře proti Hamasu a donutit Hamas k propuštění izraelského vojáka Gilada Šalita
  • Blokáda má za následek rozšíření černého trhu, na který se zboží pašuje skrz hustou síť tunelů, navíc přispěla k prohloubení chudoby v pásmu - následky blokády se totiž nejvíce dotkly řadových občanů