Kanadské úřady mohly předejít atentátu na letadlo v roce 1985

Ottawa - Teroristický útok na letadlo společnosti Air India, při němž v roce 1985 na cestě z Kanady do Indie zahynulo 329 lidí, se dal předvídat. Díky sérii chyb a nedostatečné spolupráci kanadských úřadů se mu ale nepodařilo zabránit. Takový závěr dnes v Torontu zveřejnila nezávislá kanadská komise, která případ vyšetřovala čtyři roky. Kanadská justice původně za atentát odsoudila dva kanadské sikhy, později je ale osvobodila kvůli nedůvěryhodnosti svědků. Příbuzní obětí pak vyzvali kanadskou vládu, aby případ i jeho následné vyšetřování znovu prověřila.

Úřady si podle bývalého člena kanadského nejvyššího soudu Johna Majora měly být vědomy toho, že letoun je pravděpodobným cílem teroristického útoku. Kanadské policii a dalším bezpečnostním složkám se nepodařilo atentátu zabránit kvůli celé sérii na sebe navazujících chyb, podotkl. Podle něj je na vině také nejen nekompetentnost a nepozornost úřadů, ale rovněž rivalita federální policie a tajných služeb. Tyto dvě složky si vzájemně nevyměňovaly informace, jež měly k dispozici a jež by při vzájemné konzultaci vzbudily podezření z příprav atentátu v dostatečném předstihu.

Boeing 747 směřující z Toronta do Dillí se 23. června 1985 krátce před mezipřistáním v Londýně po explozi na palubě zřítil do Atlantského oceánu asi 300 kilometrů jihozápadně od irského pobřeží. Zahynulo 329 lidí. Na tokijském letišti Narita pak téhož dne předčasně vybuchla bomba uložená v zavazadle určeném k přepravě v dalším letadle společnosti Air India na lince do Bangkoku. Při explozi zahynuli dva zaměstnanci letištní odbavovací služby.