Nepokoje v Kyrgyzstánu jsou prý řízeny ze zahraničí

Biškek – Za násilnostmi mezi Kyrgyzy a Uzbeky, které v posledních dnech vypukly v Kyrgyzstánu a stály život už 200 lidí, jsou podle uzbeckého prezidenta Islama Karimova řízeny ze zahraničí – nejsou podněcovány ani z Kyrgyzstánu ani Uzbekistánu. Podobný názor mají také představitelé Kyrgyzstánu, kteří jsou přesvědčeni, že nepokoje vyvolali lidé napojeni na svrženého prezidenta Kurmanbeka Bakijeva, jenž se uchýlil do Běloruska. Americký zmocněnec pro střední Asii dnes vyzval vládu v Biškeku, aby vytvořila podmínky pro návrat uprchlíků, kyrgyzské úřady prodloužily výjimečný stav a zákaz vycházení ve městě Oš do 25 června.

„Tyto ničivé akce byly zorganizovány a vedeny z ciziny. Nelze za ně vinit Uzbeky ani Kyrgyzy. Ti, kdo jsou za tímto podvratným aktem, se do něj snaží Uzbekistán zatáhnout,“ řekl Karimov, jehož citovala uzbecká agentura UzA. V pátek večer hovořil telefonicky s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou.

Ohniskem nepokojů je dvousettisícová jihokyrgyzská Oš, kde kromě silných komunit Uzbeků a Kyrgyzů žijí příslušníci desítek dalších národností. Násilnosti ve větší míře vypukly zhruba před týdnem. Vláda nedokázala situaci zvládnout, po celou dobu se proto spekuluje o možném vojenském zásahu ze zahraničí, pravděpodobně z Ruska.

Prozatímní vláda dnes prodloužila výjimečný stav a zákaz vycházení ve městě do 25 června. Oznámila to tisková služba vlády. V ulicích města zůstaly i dnes barikády a šíří se zprávy, že boje budou pokračovat.