Při útoku bezpilotního letadla zemřelo v Pákistánu asi 13 lidí

Miranšáh (Pákistán) – Americké bezpilotní letadlo dnes zabilo v Pákistánu nejméně třináct lidí. Zaútočilo v oblasti Severního Vazíristánu, kde se měli ukrývat ozbrojenci Tálibánu. Rakety vypálené z letadla zasáhly dům ve vesnici ležící v blízkosti města Miranšáh. Je to středisko oblasti Severního Vazíristánu, která leží na hranici s Afghánistánem. Podle svědků citovaných agenturou Reuters další letadla nad oblastí stále krouží, takže se lidé dlouho báli přiblížit k zasaženému domu.

USA letos své útoky bezpilotními letouny na Pákistán znásobily

Spojené státy letos znásobily útoky bezpilotními letouny na pákistánské pohraničí, aby tam zabránily Tálibánu připravovat se na akce proti koaličním jednotkám v Afghánistánu. Přiměl je k tomu prosincový útok jordánského sebevraha, který při atentátu na americké základně ve východoafghánské provincii Chóst zabil sedm zaměstnanců Ústřední zpravodajské služby (CIA). Právě ta útoky bezpilotními letadly z Afghánistánu organizuje.

Při jednom z těchto útoků Američané letos zlikvidovali člena vedení al-Káidy Mustafu abú Jazída. Pákistán proti narušování svrchovanosti svého území protestuje oficiálně ve Washingtonu, ale odborníci se domnívají, že aspoň některých z těchto útoků se pákistánská vláda účastní.