Záplavy v Brazílii si vyžádaly desítky obětí, tisíce lidí se pohřešují

Rio de Janeiro - Na severovýchodě Brazílie si záplavy a sesuvy půdy vyžádaly nejméně 40 obětí, tisíce lidí se pohřešují. Přes 40 tisíc lidí přišlo o své domovy, 100 tisíc dalších záchranáři evakuovali, tisícovka lidí se pohřešuje. Některé vesnice jsou úplně odříznuté od světa. Mnoho oblastí kvůli výpadkům elektřiny ztratilo telefonní spojení. Voda už zaplavila 1600 kilometrů silnic. V postižených státech zničila plné dvě třetiny železniční sítě. Mnohé vesnice a města úplně zmizely pod vodou. A meteorologové na dnešek znovu předpovídají další srážky.

Situace je mimořádně dramatická ve státě Alagôas, kde záchranáři potvrdili 19 obětí. Ve státě Pernambuco přišlo o život 13 lidí. Některé vesnice na březích řeky Mundaú živel takřka vymazal z mapy, například město Quebrangulo je údajně z 80 procent pod vodou. Velká voda zaplavila 1600 kilometrů cest a další místa prakticky odřízla od zbytku světa. Do postižených oblastí se pomoc dostává jen s obtížemi.

Guvernér státu Alagôas sdělil, že tamní úřady pohřešují tisíc lidí. Zřejmě nejvíce živel zasáhl ves Uniao dos Palmares, kde záchranáři pátrají po polovině všech pohřešovaných.

Reportáž Adama Kautského (zdroj: ČT24)

Eduardo Campos, guvernér státu Pernambuco:

„To, co jsem viděl od pátku z vrtulníku, bylo horší než ledajaký horor.“

Při záchranných pracích kromě armády pomáhá i námořnictvo. Pomoc postiženým v pondělí přislíbil také brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva. V květnu 2009 povodně ve stejné oblasti připravily o život nejméně 44 lidí, 380 tisíc obyvatel tehdy muselo opustit své domovy.

Velká voda zabíjí i v Číně

Bilance obětí záplav, které zasáhly v uplynulém týdnu také jih Číny, již stoupla na dvě stovky, dalších 123 osob se pohřešuje. Kolem 68 tisíc lidí bylo v noci na dnešek evakuováno kvůli protržené hrázi na řece Fu nad městem Fu-čou. Čínští meteorologové předpovídají srážky na více než týden. Už podle pondělních údajů ministerstva veřejných záležitostí přívalové deště, které začaly 13. června, a s nimi spojené povodně poškodily či zničily 178 tisíc domů. Živel rovněž způsobil hospodářské ztráty ve výši 2,3 miliardy dolarů (přes 48 miliard korun). Evakuováno muselo být zhruba milion osob.