V Dárfúru unesli dva německé humanitární pracovníky

Njala (Súdán) - V súdánském Dárfúru byli uneseni dva pracovníci německé humanitární organizace. Naposled se pohybovali ve správním středisku Jižního Dárfúru Njala. Podle místní mise OSN muži pracovali pro organizaci Technisches Hilfswerk (THW) a v oblasti zajišťovali technickou podporu pro humanitární projekty. K únosu došlo jen několik dní předtím, než se THW chystala z Dárfúru stáhnout.

Skupina sedmi ozbrojenců vnikla do objektu THW a unesla dva muže společně s jedním ze súdánských strážných, který byl později propuštěn. Mluvčí německého ministerstva zahraničí potvrdil, že byli uneseni dva němečtí občané ve věku 34 a 52 let.

Únos přímo v hlavním městě jednoho ze tří dárfúrských států by mohl odradit humanitární organizace, které kvůli násilnostem a únosům již stáhly své pracovníky z některých odlehlých oblastí Súdánu. Minulý měsíc byla nedaleko Njaly unesena americká humanitární pracovnice a v dubnu byli zajati čtyři jihoafričtí příslušníci spojené mírové mise OSN a Africké unie, kteří byli po dvou týdnech propuštěni.

Nevládní organizace a mírové síly OSN pomáhají v Dárfúru řešit krizi po ozbrojeném konfliktu, při němž zahynulo více než 300 tisíc lidí a několik milionů muselo opustit své domovy. Odpor místních úřadů proti jejich přítomnosti vzrostl poté, co mezinárodní trestní soud v Haagu vydal zatykač na súdánského prezidenta Umara Bašíra. Povstalecké skupiny viní Bašírovu vládu z tichého podporování únosců, ta se ale nařčení brání.