KLDR varuje před plavbou u svého pobřeží

Soul/Pchjongjang – V den 60. výročí zahájení korejské války dnes KLDR vydala varování před plavbou u svého západního pobřeží. Jižní Korea se proto obává, zda její severní soused nechystá raketový test nebo dělostřelecké cvičení. Jihokorejský prezident I Mjong-bak proto dnes Pchjongjang vyzval k ukončení provokací.

Začátek konfliktu rozpoutaného Kim Ir-senem si dnes připomínají obě strany. Každá ale po svém. Pro obyvatele komunistického severu je to příležitost, jak se přimknout k režimu a vyjádřit odpor proti Spojeným státům. Navíc KLDR zpřísňuje ochranu svého pobřeží. 

„Severní Korea označila severozápadní oblast Žlutého moře za zónu, kam by plavidla neměla vplouvat. To by mohlo znamenat, že připravují odpálení střely krátkého doletu,“ citoval dnes jihokorejský deník Čungang ilbo nejmenovaného představitele vlády v Soulu. Jedná se o oblast severně od přístavu Nampo, zákaz platí pro období od 19. do 27. června. 

Koreje si připomínají výročí začátku války (zdroj: ČT24)

Jižní Korea se proto obává, že KLDR něco chystá. Jihokorejský prezident I Mjong-bak dnes proto vyzval: „KLDR musí zastavit své nezodpovědné vojenské provokace a vydat se na cestu mírového soužití sedmdesátimilionového korejského národa. Naším konečným cílem není vojenská konfrontace, ale mírové sjednocení.“ 

Letáky mají Severokorejcům otevřít oči

V Jižní Koreji si dnešní výročí připomínají především veteráni. Ti mají na hranici příležitost podívat se na místa někdejších tvrdých bojů. Poblíž demilitarizované zóny, vytyčené 38. rovnoběžkou, se mohou dalekohledy podívat za hranici, kterou z obou stran střeží na milion vojáků. 

Na 150 aktivistů dnes také vypustilo směr sever deset balónů s protirežimními letáky, DVD nosiči a třemi tisícovkami jednodolarových bankovek. „Od vypuknutí korejské války uplynulo 60 let. Poloostrov je 60 let rozdělený a Severní Korea nám vyhrožuje, že Soul promění v moře plamenů. Posíláme Severokorejcům letáky, aby poznali pravdu,“ říká uprchlík ze Severní Koreje Park Sang-hak. 

Konflikt, který vypukl před 60 lety, za sebou nechal 3 miliony mrtvých vojáků a civilistů a zastavilo ho pouze příměří. Žádná mírová smlouva s podpisy obou stran dosud neexistuje a obě Koreje jsou tak fakticky stále ve válečném stavu. 

Vztahy navíc v poslední době téměř zamrzly. Loni KLDR provedla druhý jaderný test. V březnu zase vydráždila svého jižního souseda, když torpédovala jeho fregatu. Při nejvážnějším incidentu od korejské války zahynulo 46 námořníků. Komunistický režim útok popírá.

Pohled na korejskou hranici
Zdroj: ČT24