„Slovenští vězni“ z Guantánama pocházejí z Egypta, Ázerbájdžánu a Tuniska

Bratislava - Bývalí vězni z americké základny Guantánamo na Kubě, které přijalo v lednu Slovensko, pocházejí údajně z Egypta, Ázerbájdžánu a Tuniska. S odvoláním na vyjádření jednoho z trojice bývalých zajatců to uvedl slovenský deník Sme. Slovenské úřady identitu mužů od začátku jejich pobytu na Slovensku tají.

Podle serveru sme.sk všichni tři zadržovaní tvrdí, že nejsou teroristi a zatčeni byli neprávem. Před americkými soudy prý přiznali, že měli kontakty s lidmi z teroristických organizací. Američané je však propustili, protože je nepovažovali za nebezpečné.

Server dále informoval, že Egypťan přišel při americkém útoku o nohu. V Afghánistánu údajně byl jen dvě hodiny jako zástupce humanitární organizace Červený půlměsíc. Bývalý ázerbájdžánský voják byl zajat, když prý samopalem chránil sklad potravin. Tunisan se údajně nejdříve přiznal, že ho cvičili ve výcvikovém táboře, poté to popřel; přiznání si prý Američané vynutili mučením.

Slovensko letos v lednu oznámilo, že z Guantánama přijalo tři vězně, které chce začlenit do společnosti. V integraci mají propuštěným vězňům, kteří se učí slovensky, pomáhat i nevládní organizace. Doba pobytu v uprchlickém táboře je plánována na rok a půl.

Slovenská pobočka mezinárodní organizace Amnesty International minulý čtvrtek informovala, že muži pobývající v jihoslovenském Medveďově začali kvůli údajně špatným podmínkám v tamním uprchlickém táboře držet hladovku. Slovenské úřady kritiku odmítly.