Nejméně 20 obětí při záplavách v Rumunsku, tři lidé jsou nezvěstní

Bukurešť - Nejméně 20 obětí a tři pohřešované si vyžádaly záplavy, které sužují od minulého týdne Rumunsko. Informoval o tom zpravodajský server evz.ro. Agentura DPA uvedla, že jen v noci na dnešek se utopilo devět lidí, další tři se pohřešují. Záplavy postihly zejména severovýchod Rumunska.

Poslední oběti jsou hlášeny z žup Suceava a Botošani na severovýchodě země. Jedním z pohřešovaných, kterého strhl proud vody, je patnáctiletý chlapec. V hornatém regionu již několik dní vytrvale prší. Voda z horských úbočí zaplavila vesnice a malé potoky se náhle rozvodnily. Postiženo je 66 obcí. Desítky domů voda zcela zničila a stovky poškodila. Úřady evakuovaly tisíce lidí.

Nejvyšší stupeň povodňové aktivity platí od sobotního odpoledne na řekách Negru ve středním Rumunsku a Prut, která tvoří hranici s Moldavskem. Na ostatních tocích jsou vyhlášeny stupně nižší, uvedl zpravodajský server financiarul.ro.

Rumunský hydrologický institut INHGA očekává, že dnes také stoupne průtok v Dunaji až na 13 200 kubických metrů za vteřinu. Problémy mohou nastat v deltě Dunaje za městem Galac, kde by mohlo téct až 16 000 kubických metrů za vteřinu.