Krvavá přestřelka v Mexiku. Policie se střetla s narkomafiány

Mexiko - Krvavý týden má za sebou Mexiko. Po sérii útoků na politiky a členy samosprávy se dva znepřátelené drogové gangy střetly u města Sonora. Po přestřelce asi dvacet kilometrů od hranic se Spojenými státy zůstalo nejméně 21 mrtvých. Policii se podařilo zadržet devět ozbrojenců, šest z nich skončilo se zraněními v místní nemocnici.

„K přestřelce došlo za úsvitu, mezi čtvrtou a pátou. Střetly se dvě skupiny, které pašují přes hranici nelegální přistěhovalce a drogy,“ informoval mluvčí kanceláře prokurátora Jose Larrinaga. 

Násilí se v poslední době v Mexiku stupňuje, nejvíc právě v oblastech hraničících s USA. V posledních dnech padli za oběť gangům zástupkyně prokurátora, populární zpěvák i kandidát na guvernéra státu Tamaulipas. 

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

„Organizovaný zločin tu na jednu stranu financuje předvolební kampaně, ale na druhou stranu vraždí některé kandidáty. To nejen narušuje demokratický proces, ale i odrazuje lidi od toho, aby se ho vůbec účastnili,“ komentuje to politický a bezpečnostní analytik Alberto Islas. 

Policie ale slaví i úspěchy. Podařilo se jí zadržet muže, který zorganizoval vraždu zaměstnankyně amerického konzulátu v Ciudad Juárez. Jde o Jesuse Ernesta Chaveze Castilla, známého jako Velbloud. Američanku nechal zabít z rozkazu spřízněné organizace působící v USA, která se obávala, že dodává víza členům konkurenčních gangů. 

Castillo měl stát i za masakrem na oslavě vysokoškoláků v Salvarcaru, protože se domníval, že jde o schůzku zabijáků znepřátelené skupiny. Úřady přitom chtějí boj proti organizovanému zločinu ještě stupňovat. Za poslední tři a půl roku totiž drogové války stály životy 26 tisíců lidí.

Mexická policie na místě přestřelky ve městě Taxco
Zdroj: ČT24