Narodil se dalajlama

Dillí - Tibetský duchovní vůdce dalajlama slaví narozeniny. Víc než půlstoletí života strávil v exilu v Indii. Jeho jubileum si připomínají tibetští emigranti na celém světě. Dalajlama, vlastním jménem Tändzin Gjamccho, je vůdce himálajského státu, který je už šedesát let součástí Číny, a zároveň charismatický filozof, jenž svými myšlenkami oslovuje lidi bez ohledu na národnost a vyznání. V úterý oslaví 75. narozeniny.

Tändzin Gjamccho přišel na svět 6. července 1935 v tibetském Tagccheru. Už ve dvou letech v něm v Tibetu objevili reinkarnaci 13. dalajlamy, následně se mu dostalo vzdělání ve všech čtyřech tradičních školách buddhismu, v historii, astrologii a dalších naukách.

Na duchovního vůdce země byl vysvěcen ve svých 15 letech, když do Tibetu vtrhla vojska komunistické Číny a napadená země potřebovala v čele posvátnou autoritu.   

Po marném vyjednávání s čínskými představiteli a vypuknutí povstání v březnu 1959 dalajlama uprchl do exilu. Usadil se u severoindického města Dharamsala, odkud vede svůj nenásilný boj za autonomii své země. Postoj Pekingu se však nositeli Nobelovy ceny za mír z roku 1989 dosud změnit nepodařilo.