Kvůli pokusu o útok na metro v USA obviněni členové al-Káidy

Washington – Z přípravy teroristických útoků na newyorské metro dnes americké úřady obvinily několik členů teroristické sítě al-Káida. Teroristi plánovali loni na výročí útoků z 11. září atentát v New Yorku i v Británii. Americká policie ale jejich plány odhalila a stihla atentátníky zatknout, ještě než útoky uskutečnili.

Kvůli přípravě útoků na metro v New Yorku zatkla loni v září americká policie tři muže. Dva z nich se přiznali, že chtěli s podomácku vyrobenými výbušninami spáchat sebevražedný atentát během dopravní špičky v metru. Třetí údajný terorista čeká na soudní proces. 

Mezi obviněnými je i jeden z nejhledanějších teroristů světa Adnan Šukrídžuma. Podle vyšetřovatelů byl přímo zapojen do plánování newyorského útoku, který úřady nakonec zmařily. Šukrídžuma se prý podílel i na verbování atentátníků, kteří byli později zadrženi.   

Další dva z obviněných jsou podezřelí, že kromě plánování newyorského útoku chtěli připravit i atentát na blíže neupřesněný cíl v severní Anglii. Tento útok měl být s tím newyorským koordinovaný, oba podezřelí ale byli ještě před jeho uskutečněním zadrženi.