Při záplavách v jižní Číně už nejméně 50 obětí

Peking - Nejméně 50 lidí už zahynulo při záplavách a sesuvech půdy v jižní Číně. Dalších 15 osob je po několika dnech vytrvalých a vydatných dešťů pohřešováno. Jak oznámily čínské úřady, záplavy od začátku července postihly více než 17 milionů lidí v devíti provinciích. Zřítilo se na 42 tisíc domů, dalších 121 tisíc je poškozeno a voda zničila nebo zkazila plodiny na statisících hektarů zemědělské půdy. Předběžné odhady uvádějí, že škody by mohly dosáhnout výše až 8,9 miliardy jüanů, tedy zhruba 26 miliard korun.

Mezi oběťmi jsou i čtyři horníci, které zabil výbuch plynu poté, co prudké deště přerušily dodávku elektřiny v dole jihozápadní provincii Kuej-čou a ventilační zařízení v šachtě se zastavilo.

V Číně tak pokračuje víc než mokrý začátek léta, který podle meteorologů zřejmě zatím neustane. Už v červnu si prudké deště vyžádaly téměř 400 obětí.

Začátkem příštího týdne mají některé z oblastí zasažených záplavami potrápit prudké bouře, což by mohlo znamenat další zátěž pro oslabené břehy řek.