Milion lidí v Barceloně požadoval větší nezávislost Katalánska

Barcelona - V Barceloně se včera na demonstraci sešlo přes milion lidí požadujících větší nezávislost Katalánska. Davy na důležitých barcelonských bulvárech zároveň protestovaly proti pátečnímu rozhodnutí nejvyššího soudu, podle kterého se Katalánci nemohou označovat za národ. Podle policie se na demonstracích na bulvárech Gran Via, Diagonal a Paseo de Gracia sešlo 1,1 milionu lidí. Podle organizátorů akce se sešlo 1,5 milionu lidí. „Tato manifestace je začátek nezávislosti, kterou chceme pro naši zemi,“ uvedl student účastnící se demonstrace.

Španělské soudy v poslední době garantovaly této bohaté autonomní oblasti na severovýchodě Španělska větší pravomoci, dokonce Kataláncům umožnily označovat se za národ. To však nejvyšší soud ve svém pátečním verdiktu zvrátil s tím, že jediným národem v zemi jsou Španělé.

V Katalánsku byl počátkem června zahájen legislativní proces, jehož cílem je uspořádat referendum o nezávislosti. Katalánci musí sebrat přes 220 tisíc podpisů, aby mohla být „petice“ předložena regionálnímu parlamentu. Pokud ji parlament schválí, musí regionální vláda požádat Madrid o povolení referendum uspořádat.

Proces, který byl v úterý zahájen, může trvat několik let. Je navíc pravděpodobné, že vláda v Madridu uspořádání referenda zamítne, stejně jako tomu bylo v roce 2008 v případě Baskicka.

Na demonstraci se sešlo přes milion lidí
Zdroj: ČTK/AP
Vydáno pod