Přežil koncentrák a dnes před ním tančí a zpívá „I will survive“

Sydney – Australská umělkyně Jane Kormanová natočila video se svým otcem, který přežil holocaust, a zbytkem rodiny. Klip ale vyvolal obrovské diskuse, protože rodina tančí před koncentračními tábory Osvětim, Terezín, Dachau nebo vyhořelou synagogou na píseň I will survive (česky přežiji). Ti, co přežili holocaust, video vidí jen jako trivializaci hrůz nacistického konečného řešení. Kritikům se zdá klip necitlivý, tanec na místech, kde umíraly miliony lidí, jim připadá nepatřičný. Informoval o tom australský list Daily Telegraph.

Umělkyně z Melbourne Jane Kormanová, jejíž otec za války prošel koncentračním táborem, svérázným způsobem oslavuje to, že její otec nacistické hrůzy přežil. Natočila s ním a dalšími třemi členy rodiny v Osvětimi, kde zahynul víc než milion lidí, kontroverzní video. To pak promítala australská galerie umění. 

V nahrávce rodina i s otcem Jane Kormanové tančí na píseň I will survive nejen v Osvětimi, ale i před polskou synagogou, v Dachau, nebo dokonce před terezínským táborem. Podle Kormanové má být video oslavou života. „Chtěla jsem vytvořit umělecké dílo, které by nabídlo nový pohled na historické události. Otec mi říkal: Tančíme, měli bychom tančit, oslavujeme naše přežití a přežití dalších generací po mně,“ komentuje to Kormanová. 

Tanec před koncentračními tábory vyvolal diskuse (zdroj: ČT24)

Ne každý byl ale z videa tak nadšený. Ostatní přeživší se proti snímku ohradili. Kamil Cwiok, který rovněž přežil pobyt v německých koncentračních táborech, řekl listu Daily Mail: „Nemyslím, že by to video bylo známkou úcty k milionům lidí, kteří nepřežili, zdá se, že je to spíš trivializace hrůz, které se zde odehrály.“ Nahrávky už se dokonce chopili neonacisté, kteří ji vyvěsili na své stránky.