Moskvané utíkají před vedry k vodě, kde popíjejí a tonou

Moskva - Ruská milionová metropole Moskva úpí v palčivých vedrech. Pro mnohé Rusy je to dobrá pohnutka k popíjení u vody, často se smrtelnými následky. Letos v létě dosahuje počet utopených vrcholu. Při teplotách kolem 35 stupňů se Moskvané napájejí vodkou a pivem a hledají pak ochlazení u jezer v okolí metropole nebo v řece Moskvě. Mnozí z nich ale žhavé koupací večírky, které často trvají celou noc, nepřežijí. Od začátku koupací sezony k prvnímu červnu utonulo jen v ruské metropoli téměř 80 lidí, z toho osm v noci na úterý. Loni zemřelo v ruských vodách kolem 6 500 osob, což je víc než třináctinásobek oproti Německu.

Ruské úřady sledují nárůst těchto počtů se znepokojením - už nyní je prý trojnásobně utonulých oproti stejnému období loňska. „Ďábel alkohol“ je příčinou tří čtvrtin všech smrtelných případů při koupání. Oběti jsou z devadesáti procent muži. „V Moskvě se lidé topí kvůli opilosti, hlouposti a z hrdosti,“ napsal ruský bulvární list Moskovskij komsomolec. Média jsou letos v létě plná hororových historek o nebezpečném pití alkoholu při koupání.

Když se v dětském letním táboře u Azovského moře začátkem července utopilo šest dětí ve věku od osmi do šestnácti let, rozhořčil se nad „nezodpovědností“ svých krajanů dokonce i prezident Dmitrij Medvěděv. Vedoucí údajně zřejmě zanedbali dozor nad svými svěřenci kvůli pitce. „To zavání zločinem,“ láteřil Medvěděv.

Telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Abnormálně vysoké teploty v Rusku

V Moskvě je dnes kolem 35 °C a průměrné teploty jsou nyní o více než 7 °C vyšší, než je v tomto období obvyklé. Zítra tam sice budou teploty „jen“ kolem 31 °C, ale v dalších dnech se opět vyšplhají až k 37 °C. Na jihu Ruska jsou teploty ještě vyšší. Už teď dosahují ke 40 °C a ani tam se ochlazení v následujícím týdnu nedočkají.

 Ruské úřady připisují vysokou úmrtnost Rusů především konzumaci alkoholu. Následkem nadměrného požívání alkoholu umírají ročně statisíce Rusů. V zimě jich hodně v opilosti zmrzne na ulici. Ruská vláda už léta hledá „recept“ na pijáctví svého obyvatelstva, dosud bezúspěšně. Jedno je úřadům jasné: Čím lepší počasí, tím více utonulých.

Hlavní ruský hygienik navrhuje zavést úpravu pracovní doby

Současné ruské předpisy sice umožňují upravit pracovní dobu, pokud teplota v kanceláři přesahuje 30 stupňů Celsia, ale v Rusku se stále dbá spíše na zisk než na zdraví, takže se tato možnost nevyužívá. Nejhůře jsou na tom dělníci, kteří ve vedru vykonávají těžkou práci. Zaměstnanci velkých firem, pracující v klimatizovaných místnostech, jsou kolikrát raději v práci než doma. Podle průzkumu jednoho ruského internetového serveru by však většina obyvatel byla pro polední siestu. Ta by proběhla prodloužením polední pauzy během největšího žáru. Lidé by zřejmě odpočívali na pracovištích nebo v parku, protože cesta domů přehřátým metrem přes celou metropoli by asi příliš k užitku nebyla. Návrh hygienika je ovšem spíše takové doporučení, o nějaké úpravě zákona se zatím nejedná.

  • Rusové se snaží přežít vedro autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1798/179722.jpg
  • Mladí Rusové se chladí u fontány autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1798/179721.jpg