Bulharský expremiér obviněn ze ztráty tajných dokumentů

Sofia – Bulharská prokuratura obvinila bývalého premiéra Sergeje Staniševa za to, že v době svého čtyřletého působení v čele vlády neoprávněně nakládal s tajnými dokumenty včetně jedné utajované zprávy NATO. Bylo to mezi lety 2005 a 2009. Šéf bulharských opozičních socialistů je prvním expremiérem, který bude v Bulharsku od pádu komunistického režimu vyšetřován a hrozí mu až dva roky vězení.

Stanišev stál v čele socialistické vlády v letech 2005 až 2009. Tehdy podle prokuratury ztratil listinu, kterou obdržel od Severoatlantické aliance, list ministerstva obrany, dvě listiny ministerstva vnitra a tři dokumenty Státní agentury pro národní bezpečnost (DANS), označované za bulharskou FBI. Stanišev obvinění odmítá jako politicky motivované.

Podle současného premiéra Bojka Borisova dokumenty obsahovaly podrobnosti o kriminalitě a korupci v zemi, která je pod tlakem dokázat Evropské unii, že dokáže prosadit právní stát, v němž jsou před soud posíláni i vládní činitelé.

Dokumenty, které Stanišev ztratil, podléhaly státnímu tajemství 

„Dokumenty, které mezi listopadem 2005 a zářím 2009 Stanišev osobně obdržel, podléhaly státnímu tajemství,“ uvedla podle AFP prokuratura. Bývalý premiér je nyní jedním z parlamentních opozičních vůdců a předsedou hlavní opoziční formace, Bulharské socialistické strany. Parlament ho podle AFP loni v listopadu kvůli vyšetřování zbavil poslanecké imunity.

Pokud bude shledán vinným, hrozí mu až dva roky ve vězení. Prokuratura však v prohlášení uvedla, že soud mu může také jen uložit pokutu. Nynější středopravá vláda tvrdě vytáhla do boje proti korupci a kriminalitě. Borisov vyhrál loni v červenci parlamentní volby právě díky slibu zatočit s mafiánskými praktikami a urychlit váznoucí zavádění potřebných reforem.