Další dva kubánští disidenti opustili zemi, pět si to rozmyslelo

Madrid/Havana - Do Madridu dnes přiletěli další dva kubánští političtí vězni, které Havana v minulých dnech propustila na svobodu, a požádali ve Španělsku o azyl. Pět jejich kolegů, kteří měli dnes také odcestovat, se však údajně rozhodlo na komunistickém ostrově zůstat, oznámily to španělské servery. Disidenti prý měli obavu z toho, že by se stali vyhnanci a nemohli by se již na Kubu vrátit.

V úterý do Španělska přicestovalo prvních sedm propuštěných odpůrců kubánského komunistického režimu. Dnes za nimi dorazili jejich dva druhové, novináři Normando Hernández González a Omar Rodríguez Saludes. Doprovázelo je 17 rodinných příslušníků.

Kubánské úřady slíbily svobodu celkem 52 politickým vězňům, kteří mají být propuštěni v průběhu čtyř měsíců. O azyl, v některých případech dočasný, požádalo Španělsko dvacet odpůrců kubánského komunistického režimu.

Všichni, jichž se plánované propuštění týká, patří mezi opoziční aktivisty, kteří byli uvězněni při velkém zátahu proti opozici na jaře 2003. Někteří z nich byli tehdy odsouzeni na dlouhou dobu za mřížemi, někteří až na 28 let, kvůli údajnému spiknutí s cílem destabilizovat v zájmu Spojených států kubánský politický systém.