New Yorkem se s bouřkou prohnala i dvě tornáda

New York - Ničivou bouři, jež se ve čtvrtek 16. září přehnala přes New York a vyžádala si jednu oběť, provázela dvě tornáda. Oznámili to američtí meteorologové. Od roku 1950 se přes New York přehnalo celkem deset tornád, z toho tři letos. První tornádo zasáhlo Brooklyn a vítr ve vzdušném víru dosahoval rychlosti 130 kilometrů v hodině. Ničivější ale byla druhá větrná smršť, jež se přehnala přes čtvrť Queens. Vítr v ní dosahoval rychlosti 160 kilometrů v hodině a tornádo za sebou nechalo spoušť na úseku dlouhém více než šest kilometrů.

Tornádo v Queensu lámalo stromy i sloupy elektrického vedení a trhalo střechy. Padající stromy a větve zničily bezpočet aut, jeden ze stromů zabil třicetiletou řidičku osobního vozu. Podle odborníků přitom jen šťastnou souhrou okolností nezemřelo lidí více. „Je to prakticky zázrak vzhledem k počtu lidí, kterých se bouře dotkla,“ řekl meteorolog Kyle Struckman.

Bouře přišla znenadání během večerní dopravní špičky, kdy mnoho lidí vyzvedává děti z kroužků nebo odjíždí domů za město. „Máme hodně zpráv o lidech, které málem zabil velký padající strom. Naštěstí se to stalo pouze jednou,“ řekl newyorský starosta Michael Bloomberg.

Ještě v noci na dnešek zůstávali někteří lidé bez elektřiny. Dodávky proudu byly kvůli bouři přerušeny pro 37 000 domácností, obnovit se je podařilo ze dvou třetin. Distribuční společnost předpokládá, že připojí všechny zákazníky k síti do nedělního večera.

Za letošní rok se přes New York přehnala už tři tornáda. Naposledy zaznamenali meteorologové větrnou smršť v červenci, kdy se malé tornádo objevilo během bouře, která připravila tisíce lidí v Bronxu o elektřinu. Poslední velmi ničivou smrští bylo tornádo z roku 2007, které provázel vítr o rychlosti 220 kilometrů v hodině.

Vydáno pod