Katastrofa končí. BP definitivně uzavřela ropný vrt

New Orleans - Poškozený ropný vrt britské společnosti BP v Mexickém zálivu se podařilo definitivně uzavřít. Ukázaly to výsledky rozhodujícího testu betonové ucpávky vrtu. Tento úspěch znamená konečnou tečku za nejhorší civilní ropnou havárií v dějinách Spojených států a jednou z nejhorších na světě. V současné době se nicméně dále budou řešit otázky ekologických škod, mluví se o obřích ropných skvrnách pod hladinou, potažmo i na dně moře. Pokračuje rovněž řešení otázky odškodnění lidí postižených touto havárií. Společnost BP rovněž zahájila vlastní vyšetřování kauzy, na vině je podle ní i provozovatel ropné plošiny a firma, která prováděla na plošině betonářské práce.

Technici BP nejprve zavedli do vrtu téměř 12 kubických metrů betonu a po jeho ztuhnutí provedli v noci na dnešek podle nich rozhodující test. Na cementovou ucpávku se rozhodli vyzkoušet tlak 6 800 kilogramů. Když to ucpávka vydrží, bude možné prohlásit vrt za „mrtvý“, řekl v sobotu Rich Robson z týmu zajišťujícího operaci. Nyní mohou tiskové agentury ohlásit, že vrt je definitivně ucpaný.

Vše začalo 20. dubna

Vstup Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Katastrofa, jejíž přesné příčiny se teprve vyšetřují, začala 20. dubna výbuchem ropné plošiny Deepwater Horizon, kterou BP provozovala. Při explozi zahynulo 11 pracovníků plošiny, která se dva dny nato potopila. Z prasklého vrtu Macondo, na který byla napojena, pak začala unikat ropa. Té od dubna do července vyteklo do moře na 800 milionů litrů. Únik suroviny se podařilo zastavit až 15. července, kdy BP poškozený vrt přikryla provizorním poklopem. Kryt ale fungoval pouze jako dočasné řešení.

Surovina zasáhla americké pobřeží od Floridy po Texas. Ropa způsobila značné ekologické škody, s nimiž se budou USA potýkat ještě roky, a podle pozorovatelů se stále v malé míře vyplavuje na břeh. Postiženy byly i ekonomické aktivity v oblasti a v neposlední řadě také společnost BP.

Obama kauzu „přežil“

Osobou na odstřel byl v průběhu kauzy pochopitelně americký prezident Barack Obama, ale zdá se, že se mu podařilo zabránit ještě větším škodám, tudíž kritika na jeho adresu na toto téma nezaznívá. Jeho odpůrci totiž mají v ruce mnohem silnější munici, než je ropná skvrna v Mexickém zálivu. Je zjevné, že dopady ekologické havárie jsou z vnitropolitického hlediska jen málo srovnatelné s naštváním Američanů na ekonomickou situaci. To je věc, kterou odpůrci Obamovi v současné době vyčítají.

Vydáno pod