Izrael podle OSN porušil tvrdým útokem na flotilu lidská práva

Ženeva - Izrael vážným způsobem porušil lidská práva, když v květnu s nepřijatelnou brutalitou zaútočil ve Středozemním moři na flotilu převážně tureckých lodí s humanitární pomocí Gaze. K takovému závěru dospěla vyšetřovací komise Rady OSN pro lidská práva se sídlem v Ženevě. Zásah izraelských komand si tehdy vyžádal devět mrtvých mezi tureckými občany a vyvolal ostrou mezinárodní kritiku.

Podle komise citované agenturou AFP „odhalilo chování izraelských ozbrojených sil vůči cestujícím flotily nepřijatelnou úroveň brutality, která vykázala vážné porušení lidských práv a mezinárodního humanitárního práva“. Členové komise také vyjádřili názor, že Izrael navíc reagoval zcela nepřiměřeně k daným podmínkám a uchýlil se ke zcela zbytečnému a neuvěřitelnému násilí.

Podle komise šlo o hromadnou popravu

„Okolnosti vraždy nejméně šesti pasažérů odpovídají určitým způsobem spíše mimosoudní, svévolné a hromadné popravě,“ soudí komise. Ta také odsoudila i množství zraněných na palubách lodí. Podle komise existuje dostatek důkazů k tomu, aby byli izraelští vojáci, kteří se akce zúčastnili, mezinárodně stíháni v kategoriích obvinění jako je úmyslné zabití, týrání či nelidské zacházení. K tomu by ale bylo zapotřebí spolupráce izraelských vojenských orgánů, které by musely odhalit jejich totožnost.

Rada OSN pro lidská práva:

„Existuje dostatek důkazů pro stíhání zločinů dle 4. Ženevské konvence: úmyslné zabití, mučení nebo nelidské zacházení a způsobení úmyslného utrpení nebo tělesného zranění.“

Turecké nevládní organizace v květnu vypravily ke Gaze několik lodí s humanitární pomocí. Izrael na pásmo Gazy ale uplatňoval z bezpečnostních důvodů námořní blokádu, jejíž dodržování zajišťovala armáda. Podle komise byla blokáda ale nelegální, protože tou dobou vládla v Gaze humanitární krize. Kapitáni lodí flotily ovšem odmítli nabídku vyložit zboží jinde než v Gaze a neuposlechli ani výzev zastavit plavidla před hranicí blokády. Izrael se rozhodl jim v tom zabránit vojensky a na lodi se 700 aktivisty devět z nich vojáci zabili. Následoval mezinárodní skandál, uvolnění pozemní blokády pásma a také ustavení několika vyšetřovacích komisí.

Izrael: Rada je zaujatá

Židovský stát si ale z kritiky nic nedělá. Radu ovládanou blokem muslimských zemí dlouhodobě ignoruje. „Vzhledem k předpojatému, zpolitizovanému a extremistickému přístupu Rady pro lidská práva nevidí Izrael důvody pro spolupráci s touto komisí,“ uvedlo k tomu izraelské ministerstvo zahraničí.

Přesto drsná kritika znamená pro Izrael ve světě další ztrátu cenných bodů. Zvlášť když je pod silným tlakem Bílého domu nabídnout bolestivé ústupky ve prospěch budoucího palestinského státu. K jeho vytvoření dnes vyzval v projevu před Valným shromážděním OSN americký prezident Barack Obama.