V Americe mají lampu na psí výkaly

Cambridge (USA) – Lampu, která svítí díky recyklaci psích výkalů, vytvořil v parku v americkém městě Cambridge umělec Matthew Mazzotta. Chce tak přimět kolemjdoucí, aby přemýšleli o různých podobách recyklace. On sám majitelem psa není. Recyklátor Park Spark tvoří dvě nádrže o objemu téměř 2000 litrů natřené jasně žlutou barvou, které jsou propojené černými trubkami a napojené na klasickou pouliční plynovou lucernu.

Jakmile pes v parku na Pacific Street vykoná potřebu, má majitel bobek sebrat do sáčku z rozložitelného materiálu, které jsou na místě k dispozici, a vložit ho do levé nádrže. Poté zatočí kolem a obsah rozmíchá. Zbytek práce odvedou mikrobi, kteří vylučují nepáchnoucí metan vyváděný trubkami z nádrží do lampy, jež díky němu svítí. A už se potvrdilo, že je tu dostatek pejskařů na zajištění trvalého přísunu paliva.

Třiatřicetiletý Mazzotta, který je absolventem oboru vizuálních studií na Massachusettském technickém institutu (MIT), dostal nápad díky nedávnému pobytu v Indii. Tam viděl, jak lidé používají výkaly v takzvaných „metanových vařácích“, s jejichž pomocí vaří jídlo. Když pak navštívil park v Cambridgi a viděl, jak sáčky s psími výkaly bez využití končí v odpadkových koších, byl to první krok k realizaci, na niž dostal od MIT grant.

Projekt recyklace psích výkalů Park Spark
Zdroj: ČT24/parksparkproject.com/home.html
Vydáno pod